Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi pentru realizarea si prezentarea planului de afaceri catre banca

de Idei de afaceri 09 Feb. 2024 201
Sfaturi pentru realizarea si prezentarea planului de afaceri catre banca
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru prezentare, lungimea planului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 35 de pagini, fara proiectiile financiare si anexe. Bancile uneori vor cere o anumita lungime, de regula mai mica. Este totusi dificil sa realizezi un plan de afaceri serios fara a fi si detaliat.

Planul de afaceri trebuie sa fie foarte atent scris, indiferent ca este destinat utilizarii interne sau externe. Ca elemente de compunere, este indicat sa folositi cifre, deoarece acestea cuantifica ideile dumneavoastra si cresc gradul de credibilitate datorita faptului ca oamenii tind sa le considere ca avand un grad mai mare de obiectivitate. Daca sursele datelor prezentate sunt recunoscute, impactul va fi si mai mare.
 
Desi la prima vedere poate parea umplutura, repetarea anumitor informatii poate sa fie benefica. Nu vor fi multi cei care vor analiza planul de la un cap la celalalt, asa incat repetitia poate sa usureze retinerea elementelor esentiale. Utilizati marcatorii de paragraf. 
 
Acestia elimina nevoia de a scrie fraze lungi, si atrag atentia asupra informatiilor prezentate. Lungimea listelor sa fie rezonabila si inainte de a incepe introduceti un verb sau o propozitie. Limbajul in care este scris planul e bine sa fie marcat de un optimism realist, sa transmita entuziasmul dumneavoastra pentru ideea de afaceri care sta la baza planificarii.

Folositi un limbaj simplu, direct, pe un ton profesionist, evitand folosirea superlativelor si a comentariilor subiective - este de asteptat ca dumneavoastra sa considerati afacerea pe care o aveti drept cea mai cea si deci nu va impresiona prea mult cititorul.
 
Este bine sa utilizati termeni de specialitate, pentru a arata ca stapaniti domeniul in care activati si sunteti constient de riscurile si oportunitatile afacerii, dar nu uitati ca este totusi un limbaj de specialitate, iar pentru cel ce citeste s-ar putea sa fie frustrant sa nu inteleaga mai multe elemente.

Deci, folositi limbajul de specialitate moderat. Este indicat de asemenea ca frazele sa nu fie prea lungi si eliminati cuvintele inutile. Respectati regulile gramaticale.
 
Graficele si diagramele capteaza atentia, deci utilizati-le cu incredere. Fotografiile ar fi bine sa fie asezate doar in anexe. Va sfatuim sa nu introduceti fotografii ale personalului acestea tradeaza o oarecare stangacie si neprofesionalism prin lipsa altor imagini care sa arate cu adevarat desfasurarea activitatii.
 
Spatiile albe pot relaxa ochiul si invita la lectura. Nu trebuie sa inghesuiti multa informatie in pagina. Faptul ca va cunoasteti activitatea se va vedea din intreg cuprinsul documentului, fara a incerca cu tot dinadinsul sa o demonstrati. Marginile documentului pot fi intre 2 si 25 cm, poate mai mare jos si la stanga.

Spatierea este bine sa se faca la un rand. Intre paragrafe pot fi asezate doua randuri. Intariti capitolele si subcapitolele pentru a indica o schimbare de subiect si evitati paragrafele lungi.
 
Oferiti documentului un aspect profesionist, prin copertarea acestuia - poate chiar intr-o culoare adecvata (pentru o ferma de melci, spre exemplu, un verde placut ochiului da senzatia de prospetime, de natura si implicit de ferma dinamica). Aveti grija sa se vada bine titlul si cautati un font cat mai potrivit subiectului (serios, dar nu sobru, si in acelasi timp prietenes)
 
Respectand aceste reguli simple, va veti asigura ca cititorii planului de afaceri (din interiorul sau din exteriorul firmeil vor putea analiza cat mai bine conceptul de afaceri continut si vor putea aprecia planul la adevarata lui valoare.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: plan de afaceriprezentare plan de afaceribanca

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]