Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sondaj: Companiile, nemultumite de volumul urias de informatii solicitat de ANAF

37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un nou sondaj releva ca majoritatea companiilor din Romania sunt complet nemultumite de volumul de informatii solicitate de ANAF.

Volumul de informatii si documente solicitate de echipa de inspectii fiscale si lipsa de comunicare efectiva cu administratia fiscala sunt domeniile care genereaza cele mai mari nemultumiri companiilor au aratat 59%, respectiv, 33% dintre companiile respondente la un sondaj.
 
Astfel, 70% dintre companiile participante la sondaj indica serviciile intragrup drept cea mai importanta tema vizata de inspectiile fiscale din cauza volumului mare de documente solicitate si a termenelor scurte de predare. Acestea sunt urmate de controalele privind preturile de transfer (20%) si de cele care vizeaza tichetele cadou (10%).  
 
Aproape trei sferturi dintre companii au aratat ca nivelul obligatiilor suplimentare impuse in cadrul controlului fiscal au fost mai mici de un milion euro, 17% au mentionat sume intre 1 si 10  milioane euro si 9% peste 10 milioane euro, se mai arata in sondaj.
 
Potrivit studiului, una dintre cele mai mari provocari existente in prezent o reprezinta inspectiile aferente tichetelor cadou, initiate la cele mai multe dintre companiile ce au fost supuse controlului Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) in cadrul Operatiunii ”Pandora”, dar inca nefinalizate, intrucat se pare ca exista discutii la nivelul ANAF pentru stabilirea unei abordari unitare in aceste demersuri de control ce implica particularitati diferite la contribuabilii controlati.  
 
Expertii recomanda ca o firma vizata de inspectii fiscale bine pregatite sa aiba pregatita documentatia aferenta pentru a o putea prezenta in orice moment, cu atentie maxima la toate detaliile. Cum aceasta este intotdeauna extrem de voluminoasa, este recomandabil sa va bazati pe avantajele pe care solutiile de digitalizare le ofera, mai ales ca ANAF va continua sa comunice si sa verifice documentele de la distanta.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: sondajcompaniianafinformatii anaf sondaj

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]