de Florin Amariei
31 Ian. 2021
1843
Conform unui nou sondaj, 80% din operatorii economici din industria lemnului sustin ca noul SUMAL va reprezenta un blocaj. Chestionarea a fost facuta cu ajutorul Fordaq.
Conform rezultatelor cercetarii, trei sferturi (75%) dintre respondenti considera ca extinderea controlului prin SUMAL 2.0 pe intreg lantul de industrializare si comercializare este o orientare gresita a controlului si o risipire a resurselor. In viziunea acestora, controlul eficient este la prima punere pe piata, de la padure la primul depozit.
De asemenea, 79% din totalul celor chestionati sustin ca pregatirea implementarii este haotica, in lipsa metodologiei de populare a bazelor de date si de instruire a utilizatorilor, in timp ce sase din zece (60%) persoane evalueaza aplicatiile SUMAL Avize si SUMAL Registru Electronic inaplicabile in puncte esentiale, prin lipsa receptiilor, a neclaritatii completarii avizelor pentru cherestea, lipsa stabilitatii aplicatiilor si resetarea frecventa cu pierderea datelor.
Pe acest fond, 83% dintre operatori spun ca vor avea blocaje semnificative in activitate, dintre care 49% estimeaza o afectare a activitatii in proportie de 10% - 50% pe 1-3 luni, iar 34% vorbesc despre o afectare a activitatii de peste 50% si blocaje pe termen lung cu efecte sistemice asupra industriei lemnului.
"Raspunsurile contureaza o realitate simpla si nefardata, pe care ministerul de resort refuza sa o vada. Astfel de evaluari simple de impact ar trebui sa insoteasca fiecare masura legislativa cu un impact atat de mare asupra unui intreg sector economic. Din pacate, suntem obligati sa mergem inainte cu aceasta implementare fortata in virtutea inertiei, impotriva tuturor evaluarilor de orientare gresita a dezvoltarilor, impotriva evidentei lipsei de pregatire a implementarii si a functionalitatii aplicatiilor, impotriva evaluarilor de impact economic si social negativ prin blocajele induse", a afirmat Catalin Tobescu, presedintele AIL - Prolemn, intr-un comunicat de presa.
In acest context, Prolemn, Fordaq si alte organizatii independente din sector incearca sa ofere suport pentru operatorii economici in implementarea SUMAL 2.0. Astfel, Prolemn a organizat un seminar public de instruire, distribuit pe larg intre profesionistii din sector, si mentine o pagina de resurse utile operatorilor din sector. Totodata, Fordaq - Comunitatea Forestierilor a lansat un forum de suport pentru implementarea SUMAL 2.0, care sistematizeaza informatiile si instrumentele de suport existente, dar care poate de asemenea ajuta utilizatorii mai experimentati sa impartaseasca celorlalti utilizatori din experienta lor, regasindu-se astfel raspunsuri la intrebarile frecvente.
Sondajul de specialitate a fost realizat pe baza unui chestionar completat de 339 de profesionisti ai lemnului de pe intregul lant valoric: ocoale silvice (32%), operatori din sectorul de exploatare forestiera (27%), industria de prelucrare a lemnului (24%), transportatori (3%), operatori din lantul de comercializare si utilizatori de materiale lemnoase (14%).
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: sumalindustria lemnuluifordaq