Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Strategii utilizate in gestionarea conflictelor
Teoria si practica managerilor au evidentiat aparitia unei serii de strategii care ne pot fi de folos in solutionarea situatiilor conflictuale.
• Strategia orientata spre ocolire
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online Ghid practic Realizarea de sapun natural Propriul meu plan de afaceri
Aceasta strategie se caracterizeaza prin faptul ca desi partile recunosc existenta conflictelor, nu doresc sa se confrunte. Asta inseamna ca sunt conflicte care pot fi tinute sub control prin ignorare.
Daca partile dau dovada de o cooperare redusa atunci pot aparea frustrari, de aceea aceasta strategie este recomandata acelor persoane care nu au suficienta incredere in fortele proprii.
Evitarea conflictului este uneori un raspuns intelept, mai ales cand vorbim de acele conflicte minuscule care nu fac altceva decat sa agite spiritele fara folos. Poate fi considerata modalitate diplomata de a evita discutii neplacute. Este, de asemenea, o strategie limitata.
• Strategia orientata spre acomodare
In acest tip de solutionare a conflictelor, una dintre parti, sau chiar ambele, actioneaza spre satisfacerea nevoilor celorlalti decat spre impunerea propriului punct de vedere.
Managerii devin mai cooperanti si sunt dispusi sa renunte la propriile interese pentru a pastra armonia si stabilitatea, valori foarte importante in cadrul unei companii. Aceasta este o modalitate de protejare a relatiilor dintre parti.
• Strategia orientata spre competitie
Aceasta strategie este in opozitie directa cu cea anterioara. In situatia de fata se tinde spre o maximizare a impunerii interesului propriu si se minimizeaza cooperarea. Aceasta este o strategie de tip castig-pierdere.
Aceasta strategie reprezinta un mod de abordare a conflictului orientat spre putere. Se foloseste orice fel de putere pentru a se apara pozitia considerata corecta sau castigatoare.
• Strategia orientata spre compromis
Aceasta strategie duce de obicei la un castig redus si o pierdere limitata, din toate punctele de vedere. Are ca obiectiv gasirea unor solutii reciproc avantajoase si in general ambele parti vor pleca cu interese nesatisfacute in aceeasi proportie.
• Strategia orientata spre colaborare
Aceasta strategie are in vedere solutionarea conflictelor prin mentinerea relatiilor interpersonale intre parti si asigurarea acestora ca isi vor atinge scopurile in mod pasnic. In mod obisnuit partile accepta un dialog si vad conflictul ca pe o provocare care asteapta sa fie solutionata.
Niciuna dintre strategiile de mai sus nu este superioara, ele sunt aplicate in functie de situatia data.
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit