Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Studiu. Afacerile nespecializate din comertul cu amanuntul, in pericol
633
0
25 Ian. 2021
Management
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre persoanele care ne citesc zilnic au o afacere proprie de succes
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre persoanele care ne citesc zilnic au o afacere proprie de succes
5
din 1 vot
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
Un studiu Coface releva faptul ca afacerile nespecializate din comertul cu amanuntul sunt in pericol de insolventa. Datoriile acestora sunt din ce in ce mai mari.
"Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de 'Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun' (CAEN 4711) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2019 acestea crescand cu aproximativ 10% fata de 2018, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 46.571 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2019 (la nivelul lunii septembrie 2020) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 79,4 miliarde lei", arata compania.
Intre punctele forte mentionate sunt faptul ca gradul de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin trezoreria neta a crescut de la 17% in anul 2015, la 22% in 2019 si ca mai mult de jumatate din companii (65%) au efectuat investitii in anul 2019, inregistrand un raport Capex/Amortizare supraunitar. De asemenea, 58% dintre companii au inregistrat profit net la sfarsitul anului 2019, iar 9% dintre acestea au obtinut un profit mai mare de 20%.
"Vulnerabilitati: 70% dintre companii au 100% datorii orientate pe termen scurt; Companiile din sectorul analizat prezentau o autonomie in situatii de forta majora (DIR) de 34 zile in anul 2019, sub nivelul recomandat de 90 zile; Aproximativ 49% dintre companii sunt expuse unui risc ridicat de insolventa", releva studiul.

Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 63%, ceea ce releva un grad mediu spre ridicat de concentrare.
Ponderea in totalul cifrei de afaceri a top 10% companii din sector s-a mentinut la un nivel ridicat (88,6% in 2015, in 2019 atingand valoarea de 89%). Astfel, exista la nivel de sector o polarizare (prezenta de altfel si la nivelul economiei): cateva companii mari care genereaza o pondere ridicata din cifra de afaceri si multe companii mici care contribuie foarte putin la veniturile totale.
Companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta de 0,99 pe parcursul anului 2019, capitalul de lucru avand un nivel redus, fiind relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de colectare a creantelor a scazut de la 24 de zile, nivelul inregistrat in 2015, la 17 zile in 2019, in timp ce media inregistrata la nivel national in aceeasi perioada a scazut de la 98 de zile la 89 de zile.
"Bunurile comercializate de companiile din acest sector au o elasticitate mai scazuta la modificarile de venituri ale consumatorilor, ceea ce asigura, intr-un fel, un trend stabil pentru cifra de afaceri a firmelor active in domeniu. Insa, ar fi indicat ca jucatorii de pe aceasta piata sa acorde o atentie mai ridicata structurii de finantare a activitatilor, in conditiile in care, la nivel consolidat, lichiditatea curenta pentru 2019 a fost subunitara, mai mult de jumatate din companii au raportat o capitalizare negativa (indatorare mai mare de 100%), iar conform indicatorului Ciclul de Conversie al banilor cu valoare negativa in 2019, mai mult de jumatate din companii (55%) apeleaza la creditare din partea furnizorilor", a declarat Nicoleta Marin, senior financial analyst, Coface Romania.
Aproximativ 15% dintre companii au inregistrat o pierdere mai mare de -20%, si 9% dintre companii au avut un profit peste 20%. De asemenea, cea mai mare parte a actiunilor in instanta este reprezentata in continuare de executari, acestea crescand de la 275 in 2018 la 316 in 2019.
Potrivit datelor INS, categoria sociala care a alocat cei mai multi bani pe produse alimentare si bauturi in 2019 este reprezentata de salariati, pe primul loc aflandu-se regiunea Bucuresti-Ilfov. Agricultorii din regiunea Bucuresti-Ilfov sunt cei mai mari consumatori de astfel de produse pe luna (1.296 lei/luna), la polul opus aflandu-se agricultorii din regiunea Nord-Est (422 lei/luna).
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 5 - 1 vot.Articole conexe
Studiu. Angajatii vor sa renunte la programul standard 9-17
de Florin P. Amariei
13 Nov 2020
Studiul comandat de Kaspersky releva ca angajatii, in special cei tineri, vor sa renunte complet la programul standard 9-17.
Conform cercetarii,...
Studiu. Angajatorii prefera angajati cu reputatie personala buna
de Florin P. Amariei
10 Nov 2020
Un nou studiu releva ca angajatorii prefera angajati cu reputatie personala buna, iar acest aspect va cantari din ce in ce mai mult.
Noua din zece...
Studiu important! Consumatorii, din ce in ce mai atenti cu procesarea datelor personale
de Florin P. Amariei
30 Sep 2020
Un studiu foarte important pentru afaceri a fost facut public miercuri. Acesta releva informatii importante precum faptul ca majoritatea...
Studiu: 50% din angajatii romani planuiesc sa se mute la un nou job inainte de 2020
de Florin P. Amariei
22 Nov 2019
Un nou studiu arata ca aproximativ jumatate dintre angajatii romani planuiesc sa se mute la un nou job inainte de 1 ianuarie 2020, ceea ce ne arata...
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2021: 5 afaceri cu Profit Maxim explicate detaliat
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2021: 5 afaceri cu Profit Maxim explicate detaliat
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special
Idei de AFACERI 2021
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- Afacerea foarte accesibila cu care veti da lovitura! Produceti BERE ARTIZANALA! Click aici
- Ai la dispozitie un teren de dimensiuni mici? Lavanda este cultura ideala. Click aici
- Incepe propria afacere in agricultura: iata cei 3 arbusti care te pot imbogati: Goji, Merisoare si Aronia. Click aici
- Cum sa intocmesti propriul plan de afaceri: modele editabile, sfaturi si atentionari
- Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon! Afla secretele afacerii
- Cum sa faci bani in agricultura: tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran. Click aici
Comentarii0 comentarii