Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Telemunca ii face pe angajati sa lucreze mai mult

de Florin Amariei 20 Nov. 2020 2973
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un studiu nou releva ca telemunca ii face pe angajati sa lucreze mai mult. Productivitatea a crescut!

Peste 37% dintre respondentii unui studiu care au experimentat si munca de la birou si munca de acasa spun ca lucreaza mai mult, ca timp alocat, atunci cand muncesc de acasa, pentru ca apar spontan mai multe activitati, vor sa demonstreze ca pot lucra eficient sau intrerup lucrul pentru activitati casnice.
 
"Oamenii muncesc mai mult atunci cand lucreaza de acasa. 37% dintre respondentii care au experimentat si munca de la birou si munca de la domiciliu/ regimul telemunca spun ca lucreaza mai mult, ca timp alocat, atunci cand muncesc de acasa. 35% spun ca nu au observat un tipar sau lucreaza la fel de mult in ambele situatii, iar cei mai putini, 28%, sunt de parere ca muncesc mai mult de la birou. Principalele motive ale unui program de munca prelungit de acasa sunt: apar spontan mai multe activitati ce trebuie rezolvate - 47%; vor sa demonstreze ca pot lucra eficient, sau chiar mai eficient, si de acasa - 42%; prefera sa nu se intrerupa din ritmul de munca/ concentrare - 38%; intreruperi datorate membrilor familiei sau activitatilor casnice - 30%", potrivit unui comunicat al agentiei de cercetare de piata Wisemetry Research, realizatorul studiului.
 
Femeile se regasesc in mai mare masura in situatia de a munci mai mult atunci cand lucreaza in regim telemunca. Mai mult de atat, in randul celor care se intrerup de la sarcinile de lucru pentru a se ocupa de activitati domestice 78% sunt femei si doar 22% sunt barbati.
 
Intreruperile din timpul zilei pot impacta in mod real timpul alocat lucrului, prin fragmentarea fluxului de concentrare, sau pot genera perceptia ca s-a muncit mai mult prin prisma faptului ca duc la epuizare mentala si la un efort sporit/ ritm alert de activitate pe parcursul zilei.
 
"In comparatie cu munca de la birou, telemunca incurajeaza gandirea creativa, dar pentru unii angajati poate intretine stari de anxietate si poate ingreuna comunicarea intre colegi. Peste o treime dintre respondenti considera ca sunt mai creativi atunci cand muncesc de acasa, in timp ce un sfert apreciaza ca munca de la birou ii ajuta sa fie mai creativi. In plus, munca de acasa pare sa incurajeze si adoptarea unor obiceiuri de viata sanatoase, precum luarea mesei de pranz si desfasurarea activitatilor fizice/ sportive", se precizeaza in comunicatul citat.
 
Pe de alta parte, 31% dintre angajati considera ca au stari de anxietate mai frecvente atunci cand lucreaza de acasa, comparativ cu 25% care se simt mai anxiosi atunci cand muncesc de la birou.
 
Majoritatea sunt de parere ca munca de la birou faciliteaza comunicarea intre colegi: peste 50% dintre respondenti comunica mai bine cu echipa atunci cand lucreaza de la birou, in timp ce mai mult de o treime considera ca pierd controlul asupra a ceea ce fac ceilalti din echipa atunci cand lucreaza de acasa.
 
Telemunca are plusuri si minusuri: poate spori nivelul de satisfactie fata de munca, dar in acelasi timp oamenii se pot confrunta cu sentimente de alienare in lipsa interactiunii fizice cu ceilalti si dificultati in separarea vietii personale de cea profesionala.
 
In primul rand trebuie mentionat ca telemunca este o optiune mai degraba pentru anumite categorii de angajati, vorbim despre acei muncitori denumiti white-collars (gulere albe), subliniaza comunicatul.
 
"Printre avantajele telemuncii putem enumera si flexibilitatea, oamenii isi pot ajusta programul de lucru la propriile lor nevoi si responsabilitati/ circumstante personale, iar o astfel de personalizare poate spori satisfactia resimtita fata de munca. Teoria schimbului social spune ca un angajat mai satisfacut de locul sau de munca va lucra mai eficient si va depune voluntar mai mult efort pentru a-si demonstra utilitatea. Faptul ca 42% se straduiesc sa demonstreze ca lucreaza eficient si de acasa este un indiciu ca oamenii vor sa beneficieze in continuare de aceasta flexibilitate - regim mixt de lucru, insa suplimentarea timpului alocat muncii este un semnal de alarma pentru departamentele de HR, care ar trebui sa monitorizeze atent bunastarea angajatilor in aceasta perioada si sa organizeze sesiuni online de team building pentru a mentine coeziunea echipei", a explicat Tania Chilin, sociolog si consultant la Wisemetry Research.
 
Studiul a fost realizat online pe un esantion de 1.000 respondenti. Dintre acestia, 592 sunt activi in campul muncii si au experimentat si munca de la birou, si telemunca/ lucrul de la domiciliu. Esantionul este reprezentativ pentru populatia utilizatoare de internet din punct de vedere al distributiei pe sexe, grupe de varsta si regiuni geografice, iar eroarea maxima de esantionare este de 3,1%.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: studiutelemuncaangajatimai multangajatii lucreaza mai mult de acasa

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

6 lucruri pentru bucataria de la locul de munca care sporesc bunastarea angajatilor

de Idei de afaceri
20 Feb 2024
Esti in cautare de noi modalitati de a stimula fericirea si productivitatea angajatilor tai? Pe masura ce organizatiile de toate marimile recunosc...

Cum sa atragi cei mai buni angajati pentru noua ta afacere

de Idei de afaceri
12 Dec 2023
Initierea unui business este un eveniment important in viata fiecarui antreprenor. Prima afacere poate fi comparata, cu usurinta, cu prima dragoste,...

Angajatii intra intr-o noua dinamica in 2022

de Florin Amariei
11 Ian 2022
Piata fortei de munca se va schimba radical in 2022, mai ales dupa ce angajatii vor realiza ca perioada de stagnare s-a incheiat si acum trebuie sa...

Sondaj. Principalele motive pentru care angajatii raman in firme

de Florin Amariei
20 Dec 2021
Un nou sondaj releva principalele motive pentru care angajatii raman in firme. Ar fi bine sa le avem in vedere! Primele trei criterii pe baza...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]