Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

... si daca un asociat intarzie sa constituie aportul la care s-a obligat?

de Ideideafaceri.ro 07 Mar. 2011 2415
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In conformitate cu art. 65 alin. 2, asociatul care intarzie sa depuna aportul social este raspunzator de daunele pricinuite.

Daca aportul are ca obiect o suma de bani, pe langa despagubirea pentru prejudiciul cauzat, asociatul este obligat si la plata dobanzilor legale din ziua in care trebuia sa faca varsamantul.

O discutie poate avea loc in contextul in care prin art. 5 alin. 6 din legea 31/1990 se dispune ca actul constitutiv se poate incheia si ca act sub semnatura privata. Desigur, ne putem intreba daca mai exista mijlocul eficient de constrangere impotriva unui asociat care nu isi indeplineste obligatiile asumate, cata vreme actul constitutiv autentificat prevedea si data efectuarii varsamintelor, data certa, constatand o creanta lichida, constituind un mijloc extrem de eficace de presiune in momentul in care creanta devenea si exigibila.

Pe de alta parte, o anumita protectie nu poate fi refuzata asociatilor pagubiti prin neseriozitatea altor asociati, astfel ca neexecutarea obligatiei de a face, asumata prin contractul cuprins intr-un inscris sub semnatura privata sa poata antrena obligatia de a repara prejudiciul cauzat in acest mod. Pentru a evita discutiile in legatura cu intinderea pagubei suferite, este recomandabil - asa cum s-a aratat in doctrina - inscrierea unei clauze penale care sa fixeze cuantumul despagubirii. Totodata, pentru a proteja libertatea vointei asociatilor, este posibila stipularea, in inscrisul sub semnatura privata, a unei facultati de retractare pentru unul sau mai multi dintre asociati, situatie in care se evita discutia cu privire la eventuala despagubire.

In legatura cu problema cumulului dobanzilor cu despagubirile datorate pentru prejudiciul cauzat s-au exprimat opinii diferite.

Pe de o parte, s-a sustinut ca despagubirile se datoreaza numai daca prejudiciul nu a fost acoperit prin plata dobanzilor. In alta opinie se considera, dimpotriva, ca dobanzile, care sunt datorate, la fel ca in dreptul comun, fara sa fie necesara dovada cauzarii unui prejudiciu, se cumuleaza cu despagubirile pentru eventualul prejudiciu si nu se imputa asupra lor, opinia bazandu-se pe argumentul ca dobanzile joaca rolul unor amenzi civile, iar nu rolul de despagubiri pentru daunele moratorii.

Intr-o opinie, se considera ca reparatia cuvenita societatii cuprinde, cumulativ, atat dobanda legala, cat si eventualele despagubiri, sub conditia ca prejudiciul sa nu fie acoperit prin plata dobanzilor.

Dupa parerea noastra, art. 65 alin. (2) din Legea societatilor comerciale, cuprinde o derogare de la principiile dreptului comun. Pentru neefectuarea la termen a aportului in numerar, asociatul datoreaza dobanzile legale, fara dovada cauzarii unui prejudiciu. Dar, daca societatea face dovada ca prin nerespectarea obligatiei s-a cauzat un prejudiciu, asociatul datoreaza si despagubiri pentru intregul prejudiciu cauzat. Insusi textul legii prevede ca, in afara de despagubiri, asociatul este obligat si la plata dobanzilor legale. Deci, dobanzile se cumuleaza cu despagubirile si nu se imputa asupra lor.
Mai observam ca, prin derogare de la art. 1088 Cod civil, dobanzile sunt datorate de la data cand obligatia de aport trebuia executata, iar nu de la data chemarii in judecata (art. 43 C. com.).

Pentru cazul aportului in creante, legea prevede ca, daca societatea n-a putut incasa creanta prin urmarirea debitorului cedat, asociatul, pe langa despagubiri, raspunde de suma datorata, cu dobanda legala, din ziua scadentei creantei (art. 84 alin. (2) din Legea nr. 31/1990). Deci, in acest caz, intrucat obligatia privind efectuarea aportului nu s-a efectuat la termen, asociatul datoreaza suma si dobanzile legale, de la data scadentei creantei, precum si despagubiri pentru prejudiciul cauzat societatii.

In privinta datei de la care curg dobanzile, ele curg din ziua in care trebuia efectuat varsamantul, solutia fiind o aplicare a regulii consacrate de art. 43 Cod comercial, conform careia datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobanda de drept din ziua cand devin exigibile.

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri



Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Companiile romanesti au efectuat tranzactii de schimb valutar de peste 1,19 miliarde de euro

de Bianca Tila
18 Nov 2024
In primele zece luni ale acestui an, valoarea totala a tranzactiilor de schimb valutar efectuate de catre companiile romanesti pe una dintre...

Economia romaneasca a stagnat

de Bianca Tila
14 Nov 2024
Produsul intern brut nu s-a schimbat in trimestrul trei al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, pe serie ajustata sezonier, in timp ce fata...

Rata anuala a inflatiei a crescut cu 4,7% in octombrie

de Bianca Tila
12 Nov 2024
Rata anuala a inflatiei a crescut, in luna octombrie 2024, cu 4,67%, de la 4,62% in septembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au...

CJUE: Ajutorul acordat TAROM de catre Romania respecta regulile pietei interne

de Bianca Tila
06 Nov 2024
Tribunalul General din cadrul Curtii de Justitie a Uniunii Europene a respins actiunea inaintata de Wizz Air referitoare la un ajutor acordat de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]