Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 vesti bune pentru Romania in privinta exporturilor

de Marinache Paula 24 Feb. 2016 7573
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In cadrul unei conferinte organizate la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Valentin Lazea, economist sef al bancii centrale a dat cateva vesti bune pentru Romania in privinta exporturilor.

Acesta a aratat ca o tara care exporta "o duce" mai bine decat una care doar consuma, pentru ca statele europene care au excedent extern au trecut prin criza mult mai usor decat statele care au deficit.

1. O concurenta externa creeaza emulatie, stimuleaza inovarea si-i determina pe producatorii autohtoni sa se autoperfectioneze continuu, iar pentru un stat care rezista tentatiei consumeriste este mai putin probabil sa cada in capcana venitului mijlociu.

2. Conform datelor BNR aferente anului 2014, capitalul romanesc este  predominant in economie este  cu o pondere de 54,57% la cifra de afaceri, cu 54,16% in ceea ce priveste capitalurile proprii, cu 54,46% la active totale si peste 70% la capitolul salariati, ceea ce reprezinta o alta veste buna, potrivit lui Lazea.

"Nu putem spune ca economia romaneasca este dominata de capital strain, inca parghii importante exista in mainile capitalului romanesc", a subliniat economistul sef al bancii centrale.

3. De asemenea, investitiile straine directe au intrat in ramuri exportabile, in proportie de 55%, cu o tendinta de crestere a ponderii in ultimii ani.

4. O alta tendinta buna este ca, in structura exportatorilor, predomina grupa cu tehnologie medie spre inalta, avand o pondere de circa 39% din total exporturi si in crestere.

Cu toate acestea, ramuri care ar trebui sa asigure ele singure un excedent comercial major, precum agricultura sau turismul, sunt in continuare pe deficit, din cauza unor politici necorespunzatoare", a adaugat Lazea.
Sursa-  zf.ro


Tags: exporturieconomiecamera de comert si industriebnr

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Ministerul Economiei: Cei vinovati de specula vor raspunde

de Idei de afaceri
10 Mar 2022
Florin Spataru, ministrul Economiei, sustine in fata urmaritorilor sai din mediul online ca toti cei vinovati de specula vor raspunde. "Cei...

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta. "Desi...

BCE: Invazia din Ucraina va duce la o scadere a economiei euro

de Idei de afaceri
25 Feb 2022
Banca Centrala Europeana (BCE) anunta ca e posibil ca invazia din Ucraina sa duca la o scadere modica a economiei zonei euro. Philip Lane, a...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]