Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amnistia fiscala pentru firmele care achita restantele pana la 15 decembrie 2020, adoptata

de Florin Amariei 08 Mai. 2020 2004
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Guvernul anunta ca amnistia fiscala pentru firmele care achita restantele pana la 15 decembrie 2020 a fost adoptata.

"Principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei si depasirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum si diminuarea datoriilor acestora. Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel ca, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijina contribuabilii care pot folosi lichiditatile de care dispun pentru continuarea activitatii afectata direct sau indirect de criza Covid – 19 si permite curãtarea bilanturilor de datorii, iar pe de alta parte, se asigura o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat", arata un comuniat emis vineri de Ministerul Finantelor Publice.
 
MFP estimeaza un impact bugetar pozitiv de pana la 2 miliarde de lei.
 
Cei mai multi beneficiari sunt din sectorul economic privat.
 
Facilitatile fiscale vizeaza toti contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfasoarã activitati economice sau profesii libere, entitãti fãrã personalitate juridica, institutii publice, etc).
 
Ordonanta de Urgenta elaborata de MFP reglementeaza patru tipuri de facilitati fiscale si acopera toata situatiile cu care se pot confrunta contribuabilii.
 
"Masura 1 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, in cazul contribuabililor care la aceasta data au in sold atat obligatii bugetare accesorii cat si obligatii bugetare principale. In acest caz, pentru a beneficia de masura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, sa achite obligatiile curente (cele nascute dupã 31 martie 2020), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor pana la 15 decembrie 2020", arata Ministerul de Finante.
 
Cu alte cuvinte, la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, contribuabilul nu trebuie sa mai aibã niciun fel de datorie, cu exceptia accesoriilor care se anuleaza.
 
"Masura 2 - Anularea dobanzilor, penalitãtilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaratie rectificativã, cu scadenta anterioara datei de 31 martie 2020 inclusiv. In acest caz, contribuabilii care considera ca sunt erori in sumele declarate initial pot depune declaratie rectificativa prin care sã declare obligatiile suplimentare si pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor declarate suplimentar daca plateste aceste obligatii, precum si obligatiile curente (cele nãscute dupã 31 martie 2020), depune toate declaratiile fiscale si, bineinteles, depune cererea de anulare a accesoriilor panã la 15 decembrie 2020", precizeaza ministerul.
 
O alta facilitate este Masura 3 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv daca la aceasta data contribuabilul are in sold doar accesorii iar obligatiile bugetare principale au fost stinse. In acest caz, pentru a beneficia de masura anularii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile curente (cele nascute dupã 31 martie 2020), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor panã la 15 decembrie 2020.
 
Masura 4 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisa ca urmare a inspectiei fiscale sau verificãrii situatiei fiscale personale, care este in curs de derulare la data intrãrii in vigoare a ordonantei de urgenta.
 
In acest caz, contribuabilii care la data intrarii in vigoare a ordonantei au in derulare o inspectie fiscala ori o verificare a situatiei fiscale personale pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor stabilite suplimentar de organul de control dacã plãtesc aceste obligatii panã la termenul de platã stabilit in decizia de impunere si dacã depun cererea de anulare a accesoriilor in termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei, indiferent dacã acest control a fost finalizat panã la 15 decembrie 2020 sau ulterior acestei date.
 
Aceste facilitãti fiscale pot fi aplicate si de autoritatile administratiei publice locale, optional, in situatia in care consiliul local stabileste, prin hotãrare, aplicarea acestor prevederi, precum si procedura aplicabilã. 
 
Facilitatile fiscale sunt aplicate si de alte autoritati sau institutii publice care administreaza obligatii bugetare, in sensul ca si aceste entitãti anuleazã accesoriile pentru obligatiile bugetare pe care le administreazã, dacã sunt indeplinite conditiile prevãzute de ordonanta de urgentã.
 
Contribuabilii pot notifica organului fiscal intentia de a beneficia de anularea accesoriilor. In acest caz, pentru accesoriile ce pot forma obiectul anulãrii se instituie un regim special de administrare. Pentru debitorii care nu au notificat organul fiscal pentru a beneficia de anularea accesoriilor, dobanzile, penalitãtile si toate accesoriile care pot fi anulate si care au fost achitate dupã data intrãrii in vigoare a ordonantei de urgentã, se restituie, la cerere, potrivit Codului de procedura fiscala.

 
In cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri la data intrãrii in vigoare a ordonantei de urgentã, in scopul acordãrii posibilitãtii de a beneficia de anularea accesoriilor se reglementeazã posibilitatea contribuabilului de a efectua plãti din sumele indisponibilizate ca efect al popririi.
 
Daca indeplineste conditiile, un contribuabil poate beneficia de anularea accesoriilor in oricare dintre facilitãtile fiscale mentionate anterior. Astfel, un contribuabil poate sã cumuleze toate facilitãtile dacã panã la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, indeplineste conditiile prevãzute de ordonanta de urgentã.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: amnistia fiscalafirmerestante15 decembrie 2020

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Posta Romana: S-a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala

de Bianca Tila
09 Oct 2024
Distribuirea a peste 800.000 de scrisori de informare cu privire la amnistia fiscala a inceput de astazi, conform Conventiei incheiate cu Agentia...

ONRC: Creste numarul firmelor dizolvate

de Bianca Tila
19 Aug 2024
Numarul firmelor dizolvate a crescut cu 15,52%, in primele sase luni din acest an, pana la 22.459, comparativ cu 19.442 in perioada similara din...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Creditele in lei pentru populatie si firme au scazut cu 0,3% in februarie, cele in valuta au crescut cu 2,4%

de Bianca Tila
23 Mar 2023
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a inregistrat cresteri, in luna februarie a anului curent, cu 0,5% comparativ cu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]