Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF isi intensifica toate controalele, chiar daca a pierdut jumatate din procesele cu cei amendati in trecut

de Idei de afaceri 23 Mar. 2022 1510
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

ANAF anunta ca incepe impreuna cu Inspectia Muncii o serie de controale mult mai serioase. Acestia vor verifica tot! Actiunea are loc in ciuda faptului ca aproape jumatate din procesele din trecut pe aceeasi tema au fost pierdute in instanta.

Conform raportului de activitate al ANAF pe anul 2020, Directia de Management al Riscului a testat deja aproximativ 100 de indicatori de risc, urmand ca, pana la sfarsitul lui 2022, sa ii definitiveze pe aceia in functie de care se vor stabili clasele de risc.
 
Momentan, pentru activitatea de inspectie fiscala se folosesc doar 11 indicatori de risc, a caror analiza este obligatorie inaintea inceperii unei inspectii fiscale. De asemenea, la acest moment, procedura in urma careia un contribuabil este clasificat ca fiind cu grad de risc fiscal mare este netransparenta, neputand fi contestata, subliniaza reprezentantii companiei de consultanta.
 
Pe de alta parte, strategia ANAF mentioneaza intre obiective si intensificarea actiunilor de control in domeniul preturilor de transfer, inclusiv prin gestionarea eficienta a informatiilor obtinute ca urmare a utilizarii instrumentelor de cooperare administrativa, cum este raportarea tara cu tara sau Country-by-Country Reporting. In practica, insa, nu este clar cum foloseste ANAF informatiile din aceste raportari, menite, in principal, sa evalueze potentialele riscuri asociate preturilor de transfer si cum identifica acele tinte pentru controalele vizand preturile de transfer.
 
Potrivit sursei citate, modul in care inspectorii fiscali colecteaza informatii, cum selecteaza afacerile cu risc fiscal crescut si le inspecteaza este in permanenta transformare in ultimii ani, interpretarea umana fiind completata, mai nou, si de analize de date. In schimb, ceea ce evidentiaza practica este ca ANAF isi va intensifica si mai mult actiunile de control.
 
"Mai ingrijoratoare decat cresterea volumului de inspectii fiscale sunt, insa, schimbarile in modalitatile de abordare a inspectiilor fiscale in domeniul preturilor de transfer si in volumul informatiilor solicitate de catre ANAF. Astfel, companiile care opereaza in Romania ar trebui sa se intrebe daca sunt pregatite adecvat pentru a raspunde nu doar rapid si cu incredere, ci, mai ales, intr-un mod cat mai cuprinzator la intrebarile detaliate din zona preturilor de transfer adresate de ANAF.

Vedem din ce in ce mai mult din partea ANAF nu numai solicitari de informatii detaliate privind preturile de transfer (care, insa, uneori nu sunt disponibile pentru societatile din Romania care sunt parte a unui grup de multinationale), dar si contestari ale profilelor functionale si de risc ale companiilor romanesti", atrage atentia analiza EY.
 
Totodata, a fost reactivat un instrument existent din 2016 in legislatia din Romania, care a fost ignorat pana la finele lui 2021. Astfel, incepand din acest an, aceste "verificari documentare" urmeaza sa fie utilizate din ce in ce mai mult: autoritatea fiscala romana si-a propus ca acest tip de control sa reprezinte 60% din totalul verificarilor pana in 2025. Consultantii precizeaza, in context, faptul ca aceasta specie de control nu prezinta garantiile legale necesare, nerespectand principiile general acceptate pentru o inspectie fiscala clasica.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: anafcontroalefirmecontroale anaf 2022

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

ANAF: Program de conformare voluntara in domeniul serviciilor de infrumusetare

de Bianca Tila
10 Apr 2024
Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza un program de conformare referitor la veniturile realizate de persoanele fizice care presteaza...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Creditele in lei pentru populatie si firme au scazut cu 0,3% in februarie, cele in valuta au crescut cu 2,4%

de Bianca Tila
23 Mar 2023
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a inregistrat cresteri, in luna februarie a anului curent, cu 0,5% comparativ cu...

Consiliul de Export al Romaniei solicita prelungirea sprijinului statutului pentru firmele aflate in dificultate

de Bianca Tila
16 Dec 2022
Consiliul de Export al Romaniei solicita Guvernului prelungirea pana la 31 decembrie 2023 a prevederilor privind acordarea de ajutoare companiilor...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]