Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aplicarea unui impozit pe profit la categoria IMM-urilor aduce schimbari majore

de Bianca Tila 13 Iul. 2022 1114
Aplicarea unui impozit pe profit la categoria IMM-urilor aduce schimbari majore
3.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Aplicarea companiilor de consultanta incadrate la categoria IMM-uri a unui impozit pe profit este una extrem de nociva pentru companiile care vor fi direct afectate de aceasta masura. Astfel, mediul economic va suferi schimbari per ansamblu, arata Asociatia Consulantilor in Management din Romania intr-o adresa transmisa Guvernului Romaniei, Secretariatului General al Guvernului si Ministerului Finantelor, potrivit Agerpres.

"In adresa elaborata, AMCOR a atras atentia asupra faptului ca aplicarea de impozit pe profit companiilor de consultanta in management incadrate la categoria IMM-urilor, este una extrem de nociva pentru companiile care vor fi direct afectate de aceasta masura, dar si pentru mediul economic per ansamblu, cu atat mai mult cu cat aceste companii s-au confruntat in ultimii doi ani de zile cu nenumarate incercari si provocari profesionale cauzate de pandemia Covid-19 si intregul impact al acesteia asupra mediului de afaceri, cu o scadere accentuata a pietei in care consultantii au fost deseori nevoiti sa lucreze pe diverse proiecte care au esuat din cauza anularii liniilor de finantare, cu o incertitudine legislativa si decizionala, cu o lipsa de predictibilitate si de transparenta pe care AMCOR le-a mai semnalat de nenumarate ori in adresele sale, cu o scoatere a serviciilor de consultanta de la categoria de cheltuieli eligibile si cu o diminuare a procentului acordat companiilor de consultanta care activeaza in domeniul fondurilor europene de la 10% la 1%, in unele situatii", se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei remis miercuri Agerpres.
 
Codurile CAEN de consultanta in management nu au fost finantate prin fonduri europene ca benefiari in proiecte implementate, atrag atentia consultantii. Desi acestea au fost si sunt in continuare afectate de contextul economico-financiar din ultimii ani, niciodata nu au fost finantate prin fonduri europene.
 
Firmele de consultanta in management sunt cele mai afectate avand in vedere piata care a scazut semnificativ, subliniaza reprezentatii AMCOR. De asemeena, situatia nu este una favorabila, in conditiile in care preturile inregistreaza cresteri, iar companiile incearca sa-si pastreze angajatii si sa-si plateasca datoriile. O astfel de marire substantiala a impozitului va contribui la inflatia sectoriala prin "cresterea semnificativa a poverii fiscale care se va reflecta in preturi", potrivit Bursa.
 
Petre Luigi Luican, presedintele AMCOR, a propus organizarea unei consultari reale cu reprezentantii mediului privat si cu profesionistii din domeniu. O majorare a impozitelor ar putea avea efecte negative asupra economiei tarii si bugetului de stat.
 
"Principalele efecte negative ar putea fi reducerea activitatii IMM-urilor sau chiar inchiderea lor. In plus, adaptarea la o fiscalitate crescuta se va face in principal prin reducerea costurilor de personal, ceea ce va fi din nou dezavantajos pentru bugetul de stat pe termen mediu, prin impozite si taxe pe salarii mai scazute. 
 
Este evident, si experientele anterioare au demonstrat acest lucru, ca orice marire a taxelor si a contributiilor are pe termen mediu si lung efectul reducerii sumelor colectate la buget. 
 
De asemenea, intotdeauna cresterea impozitelor si contributiilor aplicata celor care isi evidentiaza in contabilitate toate operatiunile si care isi platesc taxele, impozitele si contributiile, in loc de a adopta masuri care sa determine disciplinarea fiscala a celorlalti contribuabili, produce efecte inverse", se arata in comunicat.
 
Contribuabilii "indisciplinati fiscal" isi vor mentine modul de lucru, progresand in directia fiscalizarii activitatii lor, iar contribuabilii disciplinati fiscal vor fi obligati sa-si eficientizeze fiscal activitatea, sa o reduca sau sa o inchida, potrivit AMCOR.
 
In cazul in care companiile isi slabesc activitatea sau dispar, se va crea o imposibilitate de asigurare a consultantei necesare mentinerii gradului de absorbtie actual. Piata va fi afectata in conditiile in care procentul IMM-urilor in Romania este covarsitor, peste 90% din totalul companiilor, potrivit AMCOR. 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: immcrestere impozit

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

C.E. a aprobat alte 358 de milioane de euro pentru IMM-uri

de Idei de afaceri
27 Oct 2021
Comisia Europeana (C.E.) a aprobat noi fonduri europene pentru IMM-urile care au fost afectate de pandemie. Conform schemei, sprijinul public va...

Scadere de 14% a cifrei de afaceri pentru IMM-urile din Romania

de Florin Amariei
23 Sep 2020
Companiile mici si mijlocii din Romania raporteaza o scadere de aproape 14% a cifrei de afaceri pentru luna august. Conform unui studiu, IMM-urile...

Aprobat! Comisia Europeana, unda verde pentru cele 935 milioane euro acordate IMM-urilor romanesti

de Florin Amariei
27 Aug 2020
Comisia Europeana a anuntat joi ca a aprobat schema de ajutor de stat in valoare de 4,521 miliarde de lei (935 milioane de euro) introdusa de Romania...

FNGCIMM: "Noua Casa" va aduce beneficii consistente in sectorul constructiilor

de Florin Amariei
27 Iul 2020
Programul "Noua Casa" va aduce beneficii consistente in sectorul constructiilor si va oferi o sansa in plus celor care vor sa-si cumpere o casa....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]