Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aproximativ jumatate din afacerile romanesti, pierderi de peste 25%

de Florin Amariei 15 Apr. 2020 1497
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

INS a oferit noi date miercuri cu privire la mediul de afaceri romanesc si aratat ca aproximativ jumatate din IMM-uri au inregistrat deja pierderi de peste 25% raportat la lunile anterioare pandemiei.

Unul dintre aspectele relevate de cercetarea statistica ad-hoc realizata pentru evaluarea impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului activitatii economice este nivelul ridicat al incertitudinii cu privire la viitorul afacerilor in perioada martie - aprilie 2020 si cresterea acesteia in aprilie fata de martie 2020. Astfel, daca in luna martie 2020 o pondere de 21,2% din agentii economici nu puteau estima modul in care vor evolua afacerile lor, in luna aprilie ponderea acestora a crescut la 34,3%.
 
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cresterea se explica in principal pe seama reducerii ponderii agentilor economici care nu prevedeau o restrangere a activitatii economice de la 12,9% in martie 2020 la 6,4% in aprilie 2020 si a ponderii agentilor economici care estimeaza o restrangere a volumului de activitate cu pana la 25% de la 14,3% in martie 2020 la 7,7% in aprilie 2020.
 
Luand in considerare ponderea non-raspunsurilor de 28,6%, atat in martie cat si in aprilie 2020, rezulta ca mai mult de 50% din agentii economici in martie si 62,9% in aprilie nu pot face o estimare a evolutiei volumului lor de activitate. Pe de alta parte, aceeasi cercetare statistica arata tendinta de agravare a impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate a agentilor economici care au putut estima magnitudinea restrangerii activitatii odata cu cresterea orizontului de timp pentru care se fac estimarile. Astfel, ponderea agentilor economici care nu prevedeau o restrangere a activitatii se reduce cu 8,6% in aprilie 2020 fata de nivelul de 26,1% din luna precedenta, in timp ce ponderea celor care estimau o restrangere de pana la 25% se micsoreaza cu 7,8% in aprilie fata de valoarea de 28,7%, inregistrata in martie 2020. In acelasi timp, ponderea celor a caror activitate se restrange cu mai mult de 25% creste de la 33,3% in martie 2020 la 45% in aprilie 2020, iar rata inchiderilor de activitate se majoreaza de la 9,8% in martie 2020 la 13,8% in aprilie 2020.
 
Potrivit INS, impactul epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate al industriei prelucratoare creste odata cu extinderea orizontului de timp. Incertitudinea este trasatura principala a estimarilor privind volumul de activitate intrucat ponderea celor care nu pot estima directia viitoare spre care se indreapta activitatea se majoreaza de la 24,5% in martie 2020, la 40,1% in aprilie 2020.
 
Cresterea incertitudinii evolutiei activitatii in acest sector este determinata de modificari in categoria celor care estimau ca activitatea nu se va restrange (-9,8 puncte procentuale in aprilie fata de nivelul din martie) si in categoria celor care estimau o restrangere a activitatii de pana la 25% (-8,9 pp in aprilie fata de nivelul din martie).
 
Intre subsectoarele industriei prelucratoare cele mai afectate de incertitudinea privind evolutia volumului de activitate la data realizarii cercetarii statistice sunt: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor; fabricarea altor mijloace de transport; fabricarea echipamentelor electrice; industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii; industria metalurgica.
 
INS mentioneaza ca, dupa cum se observa, toate aceste activitati ale industriei prelucratoare sunt intr-un fel sau altul legate de lanturile de furnizare internationale afectate de ' inchiderile' decretate de diverse tari afectate la randul lor de COVID-19.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: insafaceripierderipandemiecovid-19

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu 8,1%

de Bianca Tila
07 Oct 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat cresteri, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2024, fata de aceeasi perioada a anului trecut,...

INS: Comertul cu autovehicule afiseaza cresteri

de Bianca Tila
21 Aug 2024
Afacerile rezultate din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor au crescut cu 1,8%, ca...

Numarul insolventelor creste

de Bianca Tila
05 Iun 2024
Numarul societatilor comerciale si al persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa in primele patru luni din 2024 a fost de 2.526, in crestere...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
08 Iul 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]