Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avertisment BNR! Masurile privind pademia genereaza incertitudini

de Florin Amariei 05 Oct. 2021 1007
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ofera un avertisment voalat si arata ca masurile privind pademia genereaza incertitudini. Mai mult, acestea ar urma sa promoveze si riscuri la capitolul previziuni.

"Incertitudini si riscuri semnificative decurg, insa, si din conduita viitoare a politicii fiscale, date fiind, indeosebi, coordonatele recentei rectificari bugetare si eventuala prelungire a instabilitatii mediului politic intern, de natura sa pericliteze consolidarea bugetara - proces vital pentru stabilitatea macroeconomica. O sursa de incertitudini si riscuri ramane absorbtia fondurilor europene, in special a celor aferente programului Next Generation EU, importanta din aceasta perspectiva fiind finalizarea aprobarii Planului National de Redresare si Rezilienta, precum si a procedurilor de natura juridica si tehnica ce conditioneaza inceperea atragerii sumelor alocate", se spune in comunicatul BNR privind deciziile luate de Consiliul sau de Administratie.
 
Banca Centrala precizeaza ca riscuri semnificative continua, de asemenea, sa vina din evolutia cotatiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice si agroalimentare, precum si din blocaje in lanturile de productie si aprovizionare, de natura sa accelereze inflatia pe plan mondial.
 
In sedinta de marti, 5 octombrie 2021, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,25% pe an, incepand cu data de 6 octombrie 2021, concomitent cu pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,00% pe an.
 
De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
 
Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea si mentinerea ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5% ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe orizontul mai indepartat de timp, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile in contextul procesului de consolidare fiscala, si in conditii de protejare a stabilitatii financiare.
 
BNR precizeaza ca monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international si este pregatita sa utilizeze instrumentele de care dispune in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bnrpandemieavertisment bnrpandemierestrictii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta. "Desi...

Popa, BNR: Inflatia va depasi 10%

de Florin Amariei
10 Feb 2022
Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, spune ca inflatia va depasi 10% incepand cu aprilie. Iata de ce! "Am crescut...

BNR, in dezacord cu BCE: Inflatia, in crestere continua

de Florin Amariei
10 Ian 2022
BNR sustine ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in urmatoarele luni si va depasi valorile prognozate, in timp ce BCE sustine ca va...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]