de Ideideafaceri.ro
29 Iul. 2019
2434
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Leonardo Badea, sustine ca Bursa romana are nevoie de sange proaspat.
"Filosofia este simpla: avem nevoie de listari noi. Si ma refer aici atat la companii pe care statul le mai detine in portofoliu, dar si la companii private. Fara indoiala, Bursa are nevoie de sange proaspat. Piata de capital poate constitui o sursa importanta de finantare pentru activitatea societatilor comerciale. Cu emitenti puternici in ringul bursier, sunt convins ca vor aparea si investitori strategici, dar si de retail, care vor fi dornici sa faca plasamente pe piata de capital din Romania. Totodata, trebuie sa continuam campaniile de educatie financiara cu motoarele turate la maximum, astfel incat lumea sa constientizeze ca bursa poate reprezenta o alternativa viabila pentru plasarea investitiilor. Fara emitenti de calibru si fara investitori educati nu putem vorbi despre o dezvoltare durabila a pietei de capital. De asemenea, crearea de noi institutii - cum este proiectul CCP (infiintarea contrapartii centrale n.r), pe care il sustinem - poate contribui in mod considerabil la stabilitatea si evolutia acestei piete", a spus Badea intr-o declaratie.
Presedintele ASF a subliniat ca, la finele anului trecut, Bursa a trecut printr-un scurt moment de convulsii, dar si-a revenit pe parcurs, iar in primul trimestru al anului 2019, indicii de actiuni ai bursei locale consemnau cresteri semnificative ale randamentelor fata de trimestrul anterior.
"Toti indicii bursei romanesti au inregistrat evolutii pozitive in primul trimestru al anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018. Indicele BET, indice de referinta care surprinde evolutiile celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a BVB, a consemnat o crestere de 9% la 31 martie 2019 comparativ cu finalul anului 2018. Indicele BET-NG, cel care reflecta evolutia companiilor listate pe piata reglementata a BVB care au ca domeniu principal de activitate energia si utilitatile aferente, a incheiat primul trimestru din anul 2019 cu cea mai ridicata crestere, de 14%. Piata de capital a crescut puternic in prima jumatate a anului, in principal, din doua motive: dividendele si rezultatele companiilor romanesti. Totodata, Romania s-a raliat si trendului ascendent inregistrat pe pietele internationale, fapt ce a contribuit la aceasta crestere. Pe plan international, toti indicii analizati au consemnat, de asemenea, cresteri", a explicat Badea pentru Agerpres.
De asemenea, potrivit acestuia, nivelul zilnic de volatilitate pe piata bursiera din Romania s-a mentinut redus comparativ cu cel inregistrat in luna decembrie, acesta fiind influentat si de faptul ca si in cazul pietelor dezvoltate (exemplu SUA) se inregistreaza o diminuare a volatilitatii.
Tags: badeaasfbursaromanasange