Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BCE: Imprumuturile trebuie evaluate si in functie de riscul climatic

de Florin Amariei 19 Oct. 2021 908
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut oficial creditorilor ca imprumuturile sa fie evaluate si in functie de riscul climatic atasat acestora.

Bancile vor trebui sa previzioneze cum va evolua bilantul lor in urmatorii 30 de ani precum si orice pierderi cu care s-ar putea confrunta in tranzitia spre o economie mai sustenabila, conform metodologiei publicate luni de BCE. De asemenea, institutia cu sediul la Frankfurt le-a cerut institutiilor financiare sa evalueze impactul teoretic al "cresterii semnificative" al pretului emisiilor de carbon in urmatorii trei ani.
 
In testele de stres, care vor fi derulate in perioada martie-iulie 2022, BCE va face cea mai cuprinzatoare analiza a modului in care bancile ar putea fi afectate de politicile de atenuare a schimbarilor climatice si de fenomenele meteo extreme.
 
Exercitiul, parte a unei revizuiri mai ample a modului in care bancile gestioneaza riscurile climatice, include de asemenea intrebari privind nivelul veniturilor generate de banci din industrii cu emisii puternice de carbon, precum si volumul emisiilor pe care ele il finanteaza.
 
Luna trecuta, Banca Centrala Europeana a dat publicitatii rezultatele primului test de stres privind efectele climei asupra economiei, in care se arata ca esecul introducerii unor politici care sa reduca schimbarile climatice ar putea afecta semnificativ economia europeana pana la finalul secolului.
 
Daca nu sunt adoptate reglementari iar ca rezultat dezastrele naturale devin mai frecvente si mai severe, PIB-ul regiunii ar putea scadea cu 10% pana in 2100 comparativ cu scenariul in care guvernele actioneaza, avertizeaza BCE. Institutia apreciaza ca si o tranzitie necontrolata la o economie mai sustenabila ar fi mai putin costisitoare decat daca nu se actioneaza deloc.
 
"Fara politici catre tranzitia la o economie mai verde, riscurile fizice vor creste in timp. Ele vor creste neliniar si, din cauza caracterului ireversibil al schimbarilor climatice, aceasta crestere va continua in timp. Este esentiala o tranzitie graduala si timpurie", a apreciat vicepresedintele BCE Luis de Guindos.
 
BCE face presiuni asupra companiilor si bancilor sa inteleaga si sa gestioneze amenintarile climatice si posibilitatea ca firmele poluatoare sa fie eliminate de pe piata.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bceimprumuturirisc climatic

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BCE surprinde pietele financiare

de Idei de afaceri
11 Mar 2022
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va opri achizitiile de active mai repede decat era planificat, in timp ce evalueaza consecintele...

BCE: Invazia din Ucraina va duce la o scadere a economiei euro

de Idei de afaceri
25 Feb 2022
Banca Centrala Europeana (BCE) anunta ca e posibil ca invazia din Ucraina sa duca la o scadere modica a economiei zonei euro. Philip Lane, a...

Lagarde: Aveti incredere in BCE!

de Idei de afaceri
11 Ian 2022
Fosta sefa a FMI si actual presedinte al BCE, Christine Lagarde, le cere tuturor europenilor sa aiba incredere in institutia pe care o conduce....

BNR, in dezacord cu BCE: Inflatia, in crestere continua

de Florin Amariei
10 Ian 2022
BNR sustine ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in urmatoarele luni si va depasi valorile prognozate, in timp ce BCE sustine ca va...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]