Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BERD a inrautatit estimarile. Cum arata economia Romaniei?

de Bianca Tila 27 Sep. 2023 111
BERD a inrautatit estimarile. Cum arata economia Romaniei?
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024, conform unui raport publicat de institutia financiara internationala.

PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 1,8% in acest an, dupa ce prognoza din luna mai a indicat o expansiune de 2,5% in 2023. Cresterea ar urma sa accelereze la 3,2% anul viitor, comparativ cu nivelul de 3,5% estimat in luna mai, potrivit raportului.
 
Economia tarii s-a dovedit rezistenta anul trecut, inregistrand o crestere de 4,7%, stimulata de cererea interna robusta si acumularea de stocuri.
 
In prima jumatate din 2023, cresterea s-a diminuat la 1,7% in ritm anual, reflectand o incetinire brusca in T2. In ceea ce priveste cererea interna, aceasta a ramas robusta pe fondul cheltuielilor guvernamentale mai ridicate si a investitiilor, insa epuizarea stocurilor si declinul exporturilor de marfuri in ritm anual au tras in jos cresterea.
 
In cazul productiei industriale, aceasta nu a reusit pana acum sa revina pe crestere. Inflatia este inca la un nivel ridicat - 9,4% in iulie 2023 - cresterea salariului real a fost pozitiva din martie 2023, reflectand inasprirea conditiilor pe piata muncii. 
 
Pozitia fiscala s-a inrautatit, iar autoritatile pregatesc un plan de consolidare fiscala, care urmeaza sa fie convenabil cu Comisia Europeana.
 
In 2023, deficitul fiscal ar putea ajunge la 7% din PIB, mult mai ridicat fata de nivelul prevazut de 4,4% din PIB. Consumul privat moderat alaturi de ajustarile potentiale de taxe vor defini probabil traiectoria de crestere din acest an, potrivit raportului.
 
Cresterea PIB-ului este prognozata la 1,8% pe ansamblul acestui an, avand in vedere incetinirea din prima jumatate a anului.
 
Sursele de riscuri, precum exporturile si productia agricola solida, investitiile robuste finantate de UE, influenteaza evolutia pozitiva pentru prognoza. 
 
Deficientele din industrie si constructii ar urma sa afecteze cresterea. Anul viitor, in conditiile in care inflatia se modereaza si se atenueaza conditiile financiare, cresterea ar putea accelera la 3,2%, in absenta oricaror socuri majore.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: pibeconomia romanieiberd

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Investitiile nete in economia Romaniei au crescut

de Bianca Tila
10 Mar 2023
Investitiile nete realizate in economia tarii au insumat aproximativ 151 miliarde de lei, in cursul anului trecut. Acest rezultat este in crestere cu...

Economia Romaniei a inregistrat cresteri cu 5,8% in 2021

de Bianca Tila
21 Dec 2022
Pentru anul 2021, Produsul Intern Brut estimat a fost de 1.187,402 miliarde de lei preturi curente. Rezultatele au fost in crestere in termeni reali...

Economia Romaniei creste. Investitiile nete au urcat cu 13,3% in T3

de Bianca Tila
09 Dec 2022
In acest an, investitiile nete realizate in trimestrul III in economia nationala au insumat 39,356 miliarde de lei. Rezultatul a urcat cu 13,3% fata...

Economia Romaniei a urcat cu 5% in primele 9 luni

de Bianca Tila
07 Dec 2022
Economia Romaniei a crescut in primele noua luni ale acestui an cu 5% pe serie bruta. De asemenea, s-a semnalat si o crestere de 4,3% pe serie...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]