Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BERD a inrautatit estimarile. PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans

de Bianca Tila 26 Sep. 2024 7
BERD a inrautatit estimarile. PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an. Cererea mai scazuta pentru externalizare a afectat sectorul IT, conform raportului publicat de institutia financiara internationala.

PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 1,4% in 2024, in scadere fata de estimarea de 3,2% avansata in luna mai. In anul 2025, cresterea ar urma sa fie de 2,6%, de la un nivel de 3,4% prognozat in mai.
 
De asemenea, tarile UE din Europa de Sud-Est sunt afectate de cererea externa slaba, desi consumul a fost rezilient, in urma majorarilor salariale solide.
 
In Bulgaria si Romania, majorarea salariului minim a stimulat cererea si a avut ca rezultat extinderea deficitului comercial, adaugandu-se presiunilor inflationiste.
 
Cresterea economiei Romaniei a incetinit la 2,1% anul trecut, iar in primul semestru din acest an ar urma sa se afiseze un avans de 1,3%.
 
Sectorul IT a incetinit semnificativ, in linie cu tendintele globale, in timp ce productia industraiala a stagnat. Investitiile in infrastructura continua sa sprijine cresterea. In luna iulie 2024, rata anuala a inflatiei de 5,8% era cea mai ridicata din UE, potrivit BERD.
 
BNR  a redus de doua ori dobanda in vara acestui an, la 6,5%. In acest sens, politica fiscala continua sa fie expansionista, deficitul in S1 2024 fiind de aproximativ 3,6% din PIB, mai ridicat decat in precedentii trei ani.
 
Cu toate ca veniturile au avut o evolutie buna in S1 2024, in urma masurilor anuntate spre finalul anului 2023, cheltuielile au inregistrat cresteri. Asadar, cheltuielile de capital, salariile si cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat toate cu peste 20% in ritm anual.
 
Potrivit celor mai recente estimari ale Consiliului Fiscal, in acest an, se arata o extindere a deficitului spre 8% din PIB. 
 
PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 1,4% in 2024 si cu 2,6% in 2025, presupunand ca o redresare va avea deja loc in S2 2024. BERD avertizeaza ca intarzirea absorbtiei fondurilor europene reprezinta un risc la adresa perspectivelor de crestere economica.
 
Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei romanesti in 2024, de la 3,8% cat prognoza in octombrie 2023, pana la 2,8%. Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a revizuit in scadere la 2,8%, de la 3,5% anterior, estimarile privind avansul PIB in anul curent.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: pibberdestimarieconomia romaneasca

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Economia romaneasca a crescut in T1 din 2024

de Bianca Tila
15 Mai 2024
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% in primul trimestru al acestui an, fata de trimestrul precedent, iar comparativ cu acelasi trimestru din 2023...

BERD a inrautatit estimarile. Cum arata economia Romaniei?

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024, conform unui...

Estimarile CE privind cresterea economica, actualizate in scadere

de Idei de afaceri
10 Feb 2022
Comisia Europeana (CE) si-a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica pentru anul curent. Previziunile economice de iarna...

Datoria guvernamentala a ajuns la aproape 50% din PIB

de Florin Amariei
20 Iul 2021
La finalul lunii a cincea din 2021, datoria guvernamentala (adica cea a administratiei publice) a ajuns la aproape 50% din PIB, mai exact la 49,7%....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]