Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BM: Economiile din Europa si Asia Centrala, in scadere cu peste 4%

de Florin Amariei 07 Oct. 2020 1337
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Mondiala (BM) anunta ca prognozeaza ca economiile din Europa si Asia Centrala vor cunoaste o scadere cu peste 4%. Totodata, saracia se va accentua.

"La nivelul statelor cu economii emergente si aflate in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala, se asteapta o scadere cu pana la 4,4% pana la sfarsitul anului curent, ceea ce reprezinta cea mai severa recesiune de la criza financiara globala din 2008", conform celei mai recente actualizari a prognozei economice (Economic Update) a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA).
 
Se asteapta ca procesul de crestere sa inregistreze o redresare in anul 2021, cu 1,1-3,3%. Cu toate acestea, perspectivele raman incerte si exista si riscul de subperformanta, arata prognoza.
 
Ritmul de redresare depinde de durata de manifestare a pandemiei de COVID-19, de disponibilitatea si distribuirea unui vaccin, precum si de gradul de intensificare a comertului si investitiilor. In consecinta, cresterea din regiune ar putea fi mai slaba decat ne-am putea astepta, daca pandemia se inrautateste.
 
"In astfel de vremuri pline de provocari, statele din Europa si Asia Centrala trebuie sa priveasca dincolo de momentul crizei si sa se pregateasca pentru o redresare rezilienta in perioada post-pandemie. Cu alte cuvinte, trebuie consolidata guvernanta, trebuie imbunatatit climatul investitional, iar inovatia si dezvoltarea digitala trebuie incurajate. De o importanta critica sunt investitiile semnificative si sustinute in educatie de calitate si servicii de sanatate”, a declarat Anna Bjerde, vice-presedinta a Bancii Mondiale pentru Regiunea Europei si Asiei Centrale. 
 
Sunt asteptari ca si scaderile induse de pandemia din 2020 sa adanceasca nivelul saraciei in tarile din aceasta regiune. Pe fondul unui prag al saraciei calculat la 3,20 dolari/zi, estimarile sugereaza ca inca 2,2 milioane de persoane vor fi afectate de saracie. Cu un prag al saraciei calculat de obicei pentru tarile cu venituri medii si superioare la 5,50 dolari/zi, aproape 6 milioane de persoane pot fi afectate de saracie
 
Pandemia  a afectat negativ si invatamantul si serviciile de sanatate din aceasta regiune. Virusul a ucis deja mii de persoane, iar unii dintre supravietuitorii acestui virus vor mai avea de suferit pe termen lung. Inchiderea scolilor poate duce la inregistrarea unor pierderi la nivel educational echivaland cu o treime dintr-un an intreg de scolarizare, ceea ce poate exacerba inegalitatile, afectand in mod disproportionat elevii care provin din medii dezavantajate.
 
O analiza speciala inclusa in raportul citat constata ca imbunatatirea accesului la invatamantul tertiar si a calitatii acestuia, precum si reducerea factorilor de risc pentru sanatatea adultilor sunt de o importanta-cheie pentru asigurarea unei redresari reziliente in aceasta regiune. Desi tarile din regiune ofera un nivel destul de bun al serviciilor educationale si medicale, conform masuratorilor prezentate de Banca Mondiala in Indicele capitalului uman (Human Capital Index), mai multe eforturi trebuie intreprinse pentru ca statele acestei regiuni si cetatenii acestora sa poata avea succes in viitor.
 
"Simpla supravietuire nu este suficienta, cum nu este nici absolvirea unui nivel educational de baza. Adultii trebuie sa ramana sanatosi, activi si productivi pe toata durata vietii. In special, este importanta reducerea riscurilor de sanatate cauzate de obezitate, fumat si consumul excesiv de bauturi alcoolice, care pot periclita imbatranirea activa si productiva. La fel de important este si faptul ca institutiile de invatamant superior trebuie sa pregateasca studentii pentru pietele muncii existente la ora actuala”, a declarat Asli Demirgüç-Kunt, Economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.
 
In aceasta regiune, peste 18% din populatie este obeza, aproape 23% dintre cetateni consuma ocazional, dar excesiv, alcool, iar aproape 26% dintre cetateni sunt fumatori.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: banca mondialaeconomiieuropaasia centralascadere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

BCE: Invazia din Ucraina va duce la o scadere a economiei euro

de Idei de afaceri
25 Feb 2022
Banca Centrala Europeana (BCE) anunta ca e posibil ca invazia din Ucraina sa duca la o scadere modica a economiei zonei euro. Philip Lane, a...

Bursa din Rusia, in scadere cu peste 45%

de Idei de afaceri
24 Feb 2022
Invazia Ucrainei s-a resimtit pe piele de capital, iar Rusia va cunoaste in curand izolarea de pe scena financiara globala. Joi dimineata,...

Estimarile CE privind cresterea economica, actualizate in scadere

de Idei de afaceri
10 Feb 2022
Comisia Europeana (CE) si-a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica pentru anul curent. Previziunile economice de iarna...

Romanii fac prea putine economii

de Idei de afaceri
01 Nov 2021
Conform unui studiu realizat de compania mama a BCR, romanii fac prea putine economii. Austriecii sunt cu mult inaintea noastra! Doar 3 din 10...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]