Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR, avertisment cu privire la consolidarea bugetara

de Florin Amariei 27 Ian. 2021 1269
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

BNR a emis un avertisment voalat cu privire la consolidarea bugetara.

Institutia arata ca persista incertitudini semnificative in ceea ce priveste dimensiunea si instrumentele consolidarii bugetare din acest an si in perspectiva, cel putin pana la aprobarea bugetului public pentru 2021.
 
"Se prefigureaza insa o schimbare importanta in conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, au aratat in repetate randuri membrii Consiliului, inclusiv in raport cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu a BNR, in conditiile in care potentiala tinta de deficit bugetar pentru 2021 si unele masuri anuntate/adoptate deja de noul Guvern – precum cea privind plafonarea temporara a salariilor din sectorul bugetar –, fac probabila initierea in acest an a necesarei consolidari bugetare, cu implicatii favorabile inclusiv asupra primei de risc suveran si, in final, asupra costurilor de finantare. Persista totusi incertitudini semnificative in ceea ce priveste dimensiunea si instrumentele consolidarii bugetare din acest an si in perspectiva, au convenit membrii Consiliului, cel putin pana la aprobarea bugetului public pentru 2021, mai ales in conditiile cresterii ample, posibil peste asteptari, a deficitului bugetar in 2020, sub impactul crizei pandemice si al masurilor de sprijin adoptate, dar si ca efect al majorarii unor cheltuieli cu caracter permanent. S-a reiterat ca, din punct de vedere al impactului economic, este esentiala contragreutatea data de atragerea fondurilor europene alocate Romaniei prin pachetul de redresare economica si prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, agreate la nivelul UE", arata minuta sedintei BNR.
 
In acelasi timp, incertitudini si riscuri crescute vin din mediul extern, au subliniat membrii Consiliului, date fiind cresterea ingrijoratoare a ratei de infectare cu coronavirus in unele tari europene si reinasprirea recenta a restrictiilor de mobilitate, inclusiv in contextul aparitiei unor tulpini cu grad mai ridicat de contagiozitate, de natura sa intarzie recuperarea economica in zona euro, probabil pana cand campaniile de vaccinare isi vor arata efectele.
 
Consiliul de administratie al BNR a decis pe 15 ianuarie in unanimitate reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,25%, de la 1,50%; totodata, a hotarat reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 0,75%, de la 1% la suta, si scaderea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 1,75%, de la 2%. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis in unanimitate pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
 
In ceea ce priveste evolutiile viitoare, membrii Consiliului au aratat ca, potrivit celor mai recente informatii si analize, rata anuala a inflatiei va cunoaste probabil o crestere usoara in primele doua luni ale anului curent, urmata de o corectie la finele trimestrului I. Cresterea este atribuibila integral componentelor exogene ale IPC, au subliniat unii membri ai Consiliului, si este compatibila cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in ”Raportul asupra inflatiei” din noiembrie 2020, care anticipeaza mentinerea dinamicii inflatiei in proximitatea punctului central al tintei pe orizontul relevant pentru politica monetara, pe fondul manifestarii efectelor dezinflationiste ale deficitului de cerere agregata.
 
"Principalele influente in sens ascendent din debutul anului sunt asteptate sa vina din evolutia pretului combustibililor, inclusiv pe fondul efectului de baza asociat eliminarii supraaccizei la carburanti in ianuarie 2020, precum si din dinamica preturilor administrate, in contextul liberalizarii incepand cu 1 ianuarie 2021 a pietei energiei electrice pentru consumatorii casnici. Incertitudinile asociate acestui proces sunt insa considerabile, au concluzionat membrii Consiliului in urma evaluarii facute, cu potentiale implicatii mai pronuntate asupra dinamicii IPC pe orizontul scurt de timp decat cele previzionate. In schimb, din partea preturilor LFO sunt posibile efecte dezinflationiste ceva mai accentuate, au opinat unii membri ai Consiliului, evocand productiile mari obtinute la unele categorii de legume si fructe, precum si slabirea cererii de asemenea alimente, pe fondul restrictiilor de functionare a unor sectoare in contextul noului val pandemic”, arata conducerea BNR.
 
Totodata, s-a observat ca, pe orizontul apropiat de timp, influente dezinflationiste notabile vor continua sa decurga din efecte de baza asociate scumpirilor anterioare ale unor produse alimentare procesate, mai ales ale carnii de porc, si intr-o mica masura din evolutia preturilor importurilor, sub impactul dinamicii asteptate a cursului de schimb al leului, toate de natura a afecta evolutia inflatiei de baza.
 
"De asemenea, se anticipeaza o atenuare a presiunilor inflationiste venite din perturbatii in lanturi de productie/aprovizionare si din costuri asociate masurilor de prevenire a infectarii cu virusul SARS CoV-2, dar si evidentierea efectelor dezinflationiste incipiente ale gap–ului negativ al PIB deschis in trimestrul II 2020, precum si a influentelor deficitelor de cerere persistente pe anumite segmente de marfuri si servicii prestate populatiei. In aceste conditii, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat isi va accelera probabil scaderea in trimestrul I, in linie cu prognoza pe termen mediu din noiembrie 2020, care indica coborarea si mentinerea acesteia incepand cu semestrul II al anului curent vizibil sub punctul central al tintei”, au subliniat membrii Consiliului.
 
In ceea ce priveste pozitia ciclica a economiei, membrii Consiliului au convenit ca pe ansamblul trimestrelor IV 2020 si I 2021 este probabila o recuperare a contractiei economice similara ca dimensiune celei previzionate in noiembrie 2020, insa intr-o distributie trimestriala diferita, in conditiile unei redresari neintrerupte a activitatii economice de-a lungul perioadei – marginala in primul interval, fata de intreruperea sau contractia usoara previzionate anterior, si relativ dinamica in primele trei luni din 2021, dar vizibil incetinita in raport cu prognoza precedenta.
 
Drept urmare, in loc sa stationeze, gap-ul negativ al PIB continua probabil sa se restranga lent in aceasta perioada, ramanand totusi la valori ceva mai joase decat cele anticipate anterior, data fiind inchiderea lui usor sub asteptari, desi deosebit de consistenta, din trimestrul III 2020, au remarcat membrii Consiliului.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bnravertismentconsolidare bugetara

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Rezervele valutare ale BNR au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
02 Sep 2024
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei totalizau 63,187 miliarde de euro la finalul lunii august 2024, in scadere cu 0,62% fata de...

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Avertisment oficial UE: Veti pierde toti banii daca investiti in criptomonede

de Idei de afaceri
18 Mar 2022
Uniunea Europeana (UE) a lansat un avertisment oficial pentru toti cetatenii blocului comunitar care vor sa investeasca in criptomonede sau alte...

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta. "Desi...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]