Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR: Din 2021 vom reveni pe crestere economica relativ viguroasa

de Florin Amariei 09 Dec. 2020 1192
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Vestea buna vine miercuri de la BNR. Eugen Radulescu, conducatorul Directiei de Stabilitate din cadrul institutiei, anunta ca Romania va reveni pe crestere economica "relativ viguroasa" din 2021.

"2021 va fi cu certitudine un an in care, chiar daca vom porni lent, chiar daca primul trimestru nu va fi mai bun decat cel in care ne aflam acum, incepand din al doilea trimestru vom avea o crestere economica pe care o anticipam relativ viguroasa Noi avem cateva constrangeri. Noi am pornit la drum cu o situatie bugetara foarte precara. Din pacate nu este mult mai bine in ceea ce priveste situatia financiara a intreprinderilor. Avem in economie o carenta majora reprezentata de deficitul de capitalizare, avem o situatie care s-a nascut in urma cu multi ani, dar care persista, respectiv ca nivelul de capital al firmelor este slab. Decapitalizarea, care a fost foarte puternica dupa criza din 2007-2008 si a atins un maxim in 2012, cand aveam jumatate din numarul firmelor subcapitalizate sau cu capitaluri negative, la sfarsitul anului 2019 ajunsesem ca numai 35% din companii erau cu capitaluri negative. Lucrurile nu pot sa ramana aici. Nevoia de capitalizare era la sfarsitul anului 2019 de peste 150 miliarde lei.", a mentionat Eugen Radulescu, la videoconferinta regionala ZF BRD Buget 2021.
 
Acesta a subliniat ca este nevoie cu siguranta de o adaptare a companiilor la situatia care va fi in lume dupa criza curenta COVID-19, insa, pentru asta, "din nou vorbim despre o situatie financiara adecvata in privinta lichiditatii si a gradului de indatorare".
 
"In primele sase luni pentru care avem date pe cele 85 de subsectoare analizate, avem o scadere a cifrei de afaceri cu 4,4% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Avem 51 de sectoare pentru care dinamica a fost negativa, in timp ce pentru 34 de domenii dinamica a fost pozitiva. Exista doua sectoare de activitate cu reducere de 60%: activitatile din turism si ale turoperatorilor, precum si cele de transporturi aeriene, in timp ce alte 13 sectoare au avut diminuari de cel putin 20%", a mai spus Eugen Radulescu.
 
Reprezentantul Bancii Nationale a subliniat ca "am pornit de la un moment destul de critic in privinta bugetului."
 
"Am pornit de la un moment critic inclusiv in privinta contului curent. In 2019, din toate tarile din regiune, noi am avut cel mai mare deficit de cont curent, 4,6%, timp ce Bulgaria, la care ne raportam de multe ori si spunem: 'Ia uite ca Bulgaria are dobanzi zero', ea are dobanzi zero din cauza ca are cont curent cu plus 4% si buget cu plus 2,1%. Este o legatura extrem de stransa intre conditiile de creditare si conditiile intre cei doi mari indicatori: buget si cont curent. Noi avem cea mai slaba situatie din toata regiunea, suntem tara cu cel mai mare deficit bugetar - nu acum, acum toate tarile au deficit bugetar mare - dar noi pornim de la o situatie structurala foarte defavorizata. Din acest motiv, noi avem cele mai nefavorabile conditii de creditare", a explicat Radulescu.
 
Acesta a precizat ca Romania are dobanda pe termen lung mai mare decat celelalte tari din regiune din cauza ca exista aceste doua deficite gemene la nivelul cel mai ridicat din zona.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romaniabnrcrestere economica2021

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]