Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR: Dobanda de politica monetara ramane la 2,5%

de Florin Amariei 03 Oct. 2019 2123
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a hotarat ca dobanda de politica monetara sa ramane la 2,5%. Este a zecea decizie de acest fel luata de catre institutie.

Totodata, BNR a decis mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
 
In plus, consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
 
Aceasta este a 10-a oara cand BNR decide mentinerea ratei dobanzii la 2,50%.
 
Ultima data cand BNR a decis cresterea ratei dobanzii de politica monetara, de la 2,25% la 2,50% pe an, a fost in 7 mai 2018.
 
Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. Actualmente, acestea sunt operatiunile repo pe termen de o saptamana, derulate prin licitatie la rata fixa de dobanda.
 
Ratele dobanzilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BNR (facilitatea de depozit si facilitatea de credit) formeaza un coridor simetric in raport cu rata dobanzii de politica monetara.
 
Va reamintim ca incepand cu 1 septembrie 2011, rata dobanzii de referinta a devenit egala cu rata dobanzii de politica monetara, stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al BNR (conform art. 3 din Ordonanta nr. 13 din 24/08/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar - Monitorul Oficial nr.607 din 29/08/2011.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: dobanda de politica monetarabnr

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Rezervele valutare ale BNR au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
02 Sep 2024
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei totalizau 63,187 miliarde de euro la finalul lunii august 2024, in scadere cu 0,62% fata de...

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta. "Desi...

Popa, BNR: Inflatia va depasi 10%

de Florin Amariei
10 Feb 2022
Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, spune ca inflatia va depasi 10% incepand cu aprilie. Iata de ce! "Am crescut...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]