de Florin Amariei
10 Ian. 2022
1140
BNR sustine ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in urmatoarele luni si va depasi valorile prognozate, in timp ce BCE sustine ca va scadea.
Potrivit BNR, determinante pentru inrautatirea perspectivei apropiate a inflatiei sunt majorarile mai ample de preturi anticipate a fi consemnate de energia electrica si gazele naturale - chiar si in contextul aplicarii masurilor de compensare si plafonare - precum si de alimentele procesate, in principal pe fondul ascensiunii cotatiilor produselor energetice si ale marfurilor agroalimentare. Impactul acestora este de natura sa amplifice si sa prelungeasca mai mult deviatia pozitiva a ratei anuale a inflatiei de la limita de sus a intervalului tintei, mai ales ulterior sistarii masurilor de compensare si plafonare a preturilor la energie, dar si sa genereze pe orizontul mai indepartat de timp efecte de baza dezinflationiste.
Banca arata ca incertitudini semnificative raman, totusi, asociate efectelor masurilor temporare de compensare si plafonare a preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru populatie, precum si modului de evaluare si de includere a acestora in calculul IPC. Incertitudini si riscuri continua, de asemenea, sa vina din evolutia cotatiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice si agroalimentare, precum si din situatia blocajelor in lanturile globale de productie si aprovizionare.
In acelasi timp, banca centrala mentioneaza ca evolutia pandemiei si a masurilor restrictive asociate ramane o sursa majora de incertitudini si riscuri la adresa previziunilor, cel putin pe termen scurt, in contextul tendintei de extindere la nivel national a valului pandemic provocat de varianta mai contagioasa a coronavirusului, Omicron.
BCE, mai optimista
Datele publicate vineri de Eurostat arata ca inflatia in zona euro a atins un nivel record de 5% in luna decembrie, mai mult decat dublu fata de tinta de 2% avuta in vedere de BCE. Preturile la energie au crescut cu 26% in ritm anual in luna decembrie in zona euro si au fost responsabile pentru mai mult de jumatate din inflatia record de 5% inregistrata luna trecuta.
Cu toate acestea, Philip Lane a reiterat vineri mesajul oficialilor BCE conform carora factorii care stau la baza acestei cresteri au caracter temporar iar perioada cuprinsa intre 2020 si 2022 a facut parte dintr-un "ciclu pandemic al inflatiei" si de aceea nu ar trebui comparata cu normalul istoric.
"Anul acesta inflatia se va reduce si va fi peste nivelul la care vrem sa fie pe termen lung", a declarat Philip Lane pentru postul irlandez de televiziune RTE, reiterand prognozele BCE conform carora inflatia va fi peste tinta sa pe ansamblul anului 2022, urmand sa scada "putin sub tinta" in 2023 si 2024.
"Da, atunci cand auzim de cifre precum 5% asta suna atat de ciudat dupa o lunga perioada de inflatie redusa dar credem ca presiunile inflationiste se vor reduce pe parcusul acestui an", a precizat Philip Lane.
Chiar daca prognozele BCE arata ca inflatia va reveni la 1,9% in ultimul trimestru al acestui an, un numar din ce in ce mai mare de decidenti pun sub semnul intrebari aceste prognoze, precizand faptul ca riscurile sunt orientate spre cifre mai mari si ca valori peste tinta de inflatie avuta in vedere de BCE ar putea sa persiste si in 2023.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: bcebnrinflatieinflatie bnrinflatie bce