Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR: In loc sa franam, am pus gaz pe foc

de Florin Amariei 26 Oct. 2021 900
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un membru din CA al BNR spune ca proiectia bugetara recenta este una care nu asuma nicio masura relevanta si, in plus, "in loc sa franam, am pus gaz pe foc". Iata explicatiile sale.

"Am vazut anul acesta ultima proiectie bugetara care este, evident, prociclica. Venituri bugetare suplimentare semnificative pe fondul revenirii mai puternice a economiei s-au dus in totalitate in cheltuieli. Ba chiar cheltuielile au crescut nominal ceva mai mult decat veniturile. Deci, nu s-au dus in reducerea deficitului in anul in care cresterea economica a fost de 8%. 
 
In loc sa punem piciorul pe frana, s-a preferat gaz pe foc. 
 
Nu este o masura anticiclica, ci prociclica. Vorbesc cu multi investitori institutionali si pana acum le spuneam cu incredere ca vedem o strategie fiscala credibila, dar acum trebuie sa tac, in ideea ca poate nu ma intreaba... In acest mix de politici trebuie sa existe un echilibru si sa nu mearga in directii opuse. Nici criza politica nu ajuta, dimpotriva. Mai e un aspect important de mentionat - PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta - n. r.). PNRR cere reforme, iar pentru reforme trebuie majoritate politica si asumare. Daca nu ai niciuna, atunci e normal sa te intrebi cum vin banii din PNRR. Europenii ne conditioneaza banii pe care ni-i dau de anumite reforme. Partea buna este ca sunt conditionate la nivel de pilon. Daca faci o parte din reforme, primesti o parte din bani. Partea mai putin buna este ca daca nu le faci, nu primesti", a afirmat Popa.
 
Acesta a atras atentia asupra faptului ca politicile prociclice sunt periculoase si ca, la momentul actual, pe o crestere economica de 7% - 8% e nevoie de o strangere a curelei, chiar daca "ar fi trist sa se taie iarasi de la investitii, insa trebuie disciplina".
 
"Daca ne uitam la un deficit bugetar de 9% pentru 2020, un deficit extern de 5%, rezulta simplu ca economia privata a economisit 4%. De unde vine deficitul extern? E clar ca vine din deficitul public, pentru ca sectorul public a fost pe plus, a economisit anul trecut. Desi nu este cool sa spui acest lucru, trebuie sa strangem cureaua. Eu o spun si pentru ca e datoria mea sa apar stabilitatea macroeconomica si a pietelor. BNR a tot spus cat de periculoase sunt politicile prociclice. Trebuie sa aplicam acest strans al curelei. Cand la 4 lei incasati mai cheltui inca unul, care se adauga deja datoriilor pe care le ai, eu cred ca trebuie sa strangi cureaua.

Daca atunci cand economia creste cu 7 - 8% nu faci aceasta strangere a curelei, atunci cand? Stiu ca nu e usor, stim ca ar fi trist sa se taie iarasi de la investitii, insa trebuie disciplina. Daca aceasta strangere de curea nu se intampla acum, cand am vazut evolutiile economice bune, atunci cand? O observatie de bun simt a domnului guvernator (Mugur Isarescu - n. r.) este ca atunci cand vin alegerile disciplina dispare. Daca noi nu practicam disciplina atunci cand nu sunt alegeri, atunci unde ajungem?", a mentionat oficialul BNR.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bnrgaz pe focfrana

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta. "Desi...

Popa, BNR: Inflatia va depasi 10%

de Florin Amariei
10 Feb 2022
Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, spune ca inflatia va depasi 10% incepand cu aprilie. Iata de ce! "Am crescut...

BNR, in dezacord cu BCE: Inflatia, in crestere continua

de Florin Amariei
10 Ian 2022
BNR sustine ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in urmatoarele luni si va depasi valorile prognozate, in timp ce BCE sustine ca va...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]