de Florin Amariei
09 Aug. 2021
1121
Prognoza proaspata a BNR ne arata ca leul romanesc se va devaloriza, intrucat inflatia ar urma sa urce pana la cel putin 5,6% in 2021.
"Dupa acest varf care este deja in prezent, il avem aici dupa noi, inflatia care va fi anuntata peste 2 zile, sau mai degraba dupa mine, ca sa nu angajez pe multi colegi, va depasi 5%, sau va fi in jur de 5%. Si subliniez acest lucru pentru ca de regula cand noi facem o prognoza la sfarsitul anului, sa spunem va fi 5,6%, cum este si aici, exista tendinta sa se spuna asa: Banca nationala prognozeaza de acum inainte o inflatia de 5,6%, preturile vor creste cu 5,6%. Nu este asa. Inflatia e deja 5%, deci mai degraba vedem, bineinteles si cu actiunea politicii monetare, care a inceput deja sa se intareasca, mai degraba vedem o temperare a cresterilor de pret si acesta este efortul nostru, sa mentinem inflatia intre 5 - 5,5% pana la sfarsitul anului pentru ca apoi, datorita efectului de baza indicele preturilor de consum in ianuarie coboara deja sub 5%, pe la 4 si ceva la suta.
Am punctat si trimestrul III si trimestru IV, sfarsit de trimestru ca sa vedeti ca acesti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoza ca preturile vor creste de acum inainte. Prognoza noastra este ca prin eforturi, inclusiv in domeniul monetar, vom reusi sa tinem preturile undeva intre 5 si 5,5%. Ma refer la indicele preturilor de consum. Deci cresterile din toamna vor fi foarte mari. Pentru sfarsitul anului urmator datorita faptului ca dispare si efectul de baza din in ianuarie cu electricitatea si cel din vara cu gazele naturale prognoza noastra este indicele preturilor de consum coboara la 3,4%", a spus Mugur Isarescu.
Fata de prognoza anterioara, estimarea pentru finalul acestui an este in crestere cu 1,5 puncte procentuale, iar cea pentru finalul anului mai mare cu 0,4 puncte procentuale.
El a mentionat ca "nu suntem singurii", si ca "nu ne putem decupla de lume", iar scenariul prezentat nu este deloc "apocaliptic".
"Este rezonabil fata de ce se intampla in lume. Cand ai inflatia in Statele Unite 5,4%, in Ungaria in jur de 5,3%, in Polonia 5%.... si in Germania, tara stabilitatii preturilor si a unei inflatii scazute, istoric dupa Al Doilea Razboi Mondial, inflatie de 3,1%. In acest context prognozele noastre sunt, sa le numesc, rezonabile. Trebuie insa actionat din vreme ca ele si mai ales cresterile de preturi administrate sa nu se duca in runda a doua. Adica sa strice anticipatiile si sa se incadreze in decizii privind preturile la nivelul intreprinderilor", a afimat Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat ca jumatate din inflatia de 5% este din preturi administrate pe care Banca Centrala nu are posibilitatea sa le controleze.
"Nu poti sa te bati cu cresterea preturilor la electricitate marind rata dobanzii. Deci scopul nostru cand facem, intarim politica monetara, este sa descurajam alte cresteri de preturi si sa ducem cresterea economica in limita in care poate economia sa echilibreze cererea cu oferta", a spus Mugur Isarescu.
El a declarat ca poate sa apara intrebarea de ce BNR nu a majorat dobanda de politica monetara si a precizat ca exista o secventialitate in a intari politica monetara. Mugur Isarescu a mai precizat ca banca centrala nu mai cumpara titluri de stat de mai multe luni si tot de cateva luni BNR sterilizeaza excesul de lichiditate.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: bnrinflatieinflatie bnrinflatie 2021inflatie sfarsit 2021 bnrmugur isarescu