Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bugetul de somaj al statului, golit in doar doua luni

de Florin Amariei 09 Sep. 2020 1230
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Seful BNS anunta ca intreg bugetul de somaj al statului a fost golit in doar doua luni de afacerile care au necesitat sprijin.

"Doar intr-o luna si jumatate de pandemie s-a cheltuit tot fondul public de somaj care trebuia colectat pana la 31 decembrie, doar din somajul tehnic. Acei bani s-au dus instant", a afirmat Dumitru Costin.
 
In declaratiile de presa dupa discutiile cu membrii Guvernului, liderul BNS a precizat ca si cea de-a doua masura guvernamentala pentru sprijinirea mediului de afaceri, adica acoperirea de catre autoritati a 41,5% din salariul angajatilor care revin la munca dupa pandemie, a secatuit fondul public pentru somaj.
 
"O alta masura de sprijin pentru mediul de afaceri, cei 41,5%, a fost, de asemenea, decontata in principal de fondul public de somaj, deci toate excedentele pe care le-am avut acolo s-au spulberat", a mentionat Dumitru Costin.
 
Liderul sindical a mai aratat ca noua masura de sprijinire a mediului de afaceri, "munca flexibila" ("kurzarbeit"), prin care o parte a salariului lucratorului caruia angajatorul ii reduce programul de lucru este subventionata de stat, va fi finantata prin noi imprumuturi angajate de Guvern.
 
"Acum, ca sa plateasca in continuare aceste masuri de sprijin, Romania a trecut la imprumuturi: SURE este un program in baza caruia Romania va primi 4 miliarde de euro - am avut certificarea saptamana trecuta direct de la Bruxelles - sub forma de imprumut pentru masuri active astfel incat sa tina cat mai multe locuri de munca in viata. Deci discutam de un imprumut, pe care il ia statul roman si care se duce, inainte de toate, in companii, in firme. Noi am atras atentia ca daca tot iti dau bani publici de la bugetul de stat, nu iti pun in partea cealalta nici macar o conditie in ceea ce priveste pastrarea lucratorului? Au fost eliminate masurile care tinteau obligativitatea (angajatorului, n.r.) de a-l mai pastra pe lucrator (mai multe luni dupa primirea sprijinului financiar, n.r.). Am adus exemple concrete de companii care au luat bani de la bugetul public pe somajul tehnic si la un moment dat au dat oamenii afara. Deci un non-sens, am risipit banii inutil", a precizat Dumitru Costin.
 
Presedintele BNS a explicat intr-un interviu acordat Agerpres, ca a solicitat Guvernului sa ceara mediului de afaceri sa-si majoreze contributiile la fondul de somaj, in cazul in care patronatele doresc aplicarea "muncii flexibile" pe termen nelimitat.
 
"Acum platim atat ajutorul de somaj, dar si masura de 41,5%, tot din alti bani: sunt bani din transferuri de la Bugetul de Stat si din fonduri europene nerambursabile. Aceasta operatiune nu e in regula. In Germania, pentru 'kurzarbeit' angajatorul plateste procente. Daca (patronatele din Romania, n.r.) vor sa aiba masura 'kurzarbeit' trecuta in lege pe perioada nedeterminata, nu doar in pandemie ci oricand, le-am zis ca trebuie sa plateasca", a subliniat Dumitru Costin.
 
Liderul sindical a mai aratat ca, in prezent, mediul de afaceri din Romania plateste cele mai mici contributii pentru somaj din Uniunea Europeana - 2,25%.
 
"In momentul in care tu din mediul de afaceri revendici bani publici si spui 'am nevoie de bani pentru a sustine kurzarbeit' - va reamintesc ca au sustinut constant, au venit la Palatul Cotroceni si la Palatul Victoria de mai multe ori si au spus 'vrem bani de acolo'. In momentul de fata, Romania este, la nivel european, pe primul loc in ceea ce priveste lejeritatea pe mediul de afaceri in ceea ce priveste contributiile. Mediul de afaceri din Romania e campion, el plateste 2,25% pentru un pachet intreg de servicii. Deci un pachet insignifiant. (...) In ceea ce priveste contributiile, consideram ca daca mediul de afaceri vrea si dupa 1 ianuarie sa beneficieze si sa utilizeze acest instrument de 'kurzarbeit', ar trebui sa aiba o contributie suplimentara. Ar trebui sa plateasca mai mult de 2,25% la fondul (de somaj, n.r.). Sunt o multime de prestatii concentrate toate in acesti 2,25%", a afirmat Dumitru Costin.
 
Presedintele Blocului National Sindical s-a declarat sceptic ca Guvernul va impune mediului de afaceri o crestere a contributiilor la fondul de somaj, in contextul apropierii alegerilor.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bugetsomajstatgolitbns

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Eurostat: Romania se afla printre tarile cu cea ridicata productie de lemn

de Bianca Tila
20 Dec 2022
Uniunea Europeana s-a situat la 118,5 milioane de metri cubi anul trecut, in ceea ce priveste productia de lemn rotund, potrivit datelor publicate de...

Consiliul de Export al Romaniei solicita prelungirea sprijinului statutului pentru firmele aflate in dificultate

de Bianca Tila
16 Dec 2022
Consiliul de Export al Romaniei solicita Guvernului prelungirea pana la 31 decembrie 2023 a prevederilor privind acordarea de ajutoare companiilor...

Consiliul UE a dat unda verde bugetului pentru 2023

de Bianca Tila
22 Nov 2022
Consiliul UE a aprobat proiectul comun privind bugetul general al Uniunii Europene pentru anul viitor. In cadrul negocierilor cu Parlamentul European...

INS: Serviciile de piata prestate intreprinderilor afiseaza cresteri

de Bianca Tila
18 Nov 2022
Cresterea cifrei de afaceri pe acest segment a crescut cu 27,9% datorita activitatilor prestate ca servicii de piata pentru intreprinderi, in primele...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]