de Florin Amariei
15 Mai. 2020
3973
Momentul in care hotarasti ca vei deveni antreprenor este cu siguranta unul special. Stii, insa, care e cea mai buna sursa de finantare pe care o poti folosi pentru a-ti alimenta visul?
In Romania ai acum 3 variante mari: banii tai, credit sau fonduri nerambursabile. Bineinteles, exista si competitiile unde poti primi bani pentru afacerea ta. Din pacate, acestea dureaza si nu iti garanteaza nimeni ca vei fi tu fericitul castigator. Asadar, aici vom aborda cele mai sigure si accesibile trei surse de finantare mentionate anterior.
Banii tai
Daca ai reusit sa strangi suficienti bani pentru a-ti pune in practica visul, atunci vei avea control permanent asupra banilor. Tu decizi cum ii cheltui, pe ce ii dai si cum le gasesti rostul. Nu vei avea nevoie de aprobari, nu va trebui sa faci nicio raportare pentru nimeni si vei fi liber sa actionezi in directia pe care o consideri tu potrivita.
Din nefericire, aceasta sursa de finantare are un dezavantaj major: este limitata. Daca nu vei face profit imediat dupa investitie, atunci te vei afla intr-o situatie destul de neplacuta. Ca sa te poti, totusi, bucura de roadele banilor tai gaseste o solutie prin care afacerea ta sa functioneze la un nivel minim. Va trebui sa iti pastrezi o rezerva de cash pentru a evita acele perioade in care vanzarile vor fi mai slabe sau contractele mai putine.
Credit
Imprumutul de la banca este in Romania cea mai cunoscuta metoda de a obtine bani pentru o afacere sau, mai bine spus, pentru un IMM. Iti poti asigura resursele necesare pentru a-ti construi ceea ce ai in cap. Va trebui, insa, sa fii foarte sigur ca ceea ce faci este corect si ca iti vei asigura solvabilitatea pentru a putea plati creditul luat si, in caz ca lucrurile merg bine, sa poti lua si altele noi pentru a dezvolta si mai mult.
Regulile din 2019 ingreuneaza cu mult acordarea de bani firmelor de catre banci, mai ales ca vorbim despre intrarea in vigoare a OUG 114. Se cere o activitate a firmei sau, in caz ca e vorba de o companie noua, garantii.
Atentie! Solicita un credit doar atunci cand esti sigur ca il poti returna. Altfel risti sa ajungi intr-o situatie neplacuta in care va trebui sa returnezi bani pe care i-ai cheltuit deja fara sa realizezi profit.
Fonduri nerambursabile
Fara doar si poate fondurile nerambursabile sunt cele mai cautate surse de finantare. Banii pe care ii primesti se bazeaza pe un
plan de afaceri bine pus la punct, pe cateva controale trimestriale, iar, in caz ca lucrurile nu merg conform planului si exista abateri de la intelegerea avuta cu organul reprezentativ, pe o suspendare temporara pana cand reusesti sa te incadrezi in parametrii pentru care ai semnat acordul de finantare.
Un lucru pe care ar trebui sa il ai in vedere este legat si de faptul ca perioada de implementare a fondurilor nerambursabile dureaza, de obicei, destul de mult. Apelurile sunt deschise pentru perioade mari de timp, iar aplicarile trebuie facute respectand fiecare cerinta inclusa in programul pentru care ai aplica. In plus, va trebui sa mai astepti si confirmarea primirii banilor.
Nu uita! Tu esti responsabil de propriul tau succes. A fi antreprenor nu inseamna sa construiesti un imperiu de miliarde de euro. E suficient sa ai o afacere are poate avea macar doi angajati si lunar sa rulezi suficienti bani pentru a-ti intretine tie doleantele, dar si pentru a plati salariile celor care iti sunt parteneri contractuali in firma.
Succes!
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: sursa de finantarecreditfonduriafacere