Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce este si de ce trebuie realizata proiectia fluxului de numerar in afacere?

de Stefania Tanase 02 Sep. 2015 3397
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru a lansa o afacere, orice intreprinzator are nevoie de capital. Daca aceasta conditie este pentru aproape oricine un truism; mult mai putin este cunoscut faptul ca pentru a "mentine in viata" o afacere si pentru a o dezvolta este nevoie de lichiditati.

Orice afacere este, in fapt, un circuit neintrerupt, pe par cursul caruia banii investiti initial trebuie sa se retransforme, corelat cu specificul de activitate, cat mai repede posibil, in forma lor initiala pentru a relua circuitul.

Fluxul de numerar asociat unei activitati, fluiditatea si marimea acestuia sunt direct corelate cu profitabilitatea afacerii, dar si cu calitatea procesului de productie si de conducere.

Cu cat circuitul este mai fluid si mai rapid, cu atat afacerea este mai viabila si mai sigura; intreruperea, blocarea sau incetinirea fluxului pe parcursul diferitelor cai se transpun in reducerea fluentei circuitului, aparitia de sto curi, incetinirea rotatiei si a reconstituirii capitalului si, deci, aparitia golului de lichiditati.

In acest mod se reduce ca pacitatea de plata la termen a obligatiilor catre terti, iar in caz de agravare a situatiei, se poate ajunge chiar la faliment.

Astfel, inca de la fundamentarea deciziei de a lansa o afacere, sunt absolut necesare estimarile privind fluxurile anuale de numerar degajate de activitate si, in mod deosebit, fluxurile nete.

Fluxurile nete exprima rezultatul la dispozitia actiona rilor dupa onorarea tuturor obligatiilor generate de desfasurarea procesului de productie.

Modelul de estimare a acestor fluxuri isi are punctul de plecare in ipoteza, general acceptata, a proportionalitatii dintre cifra de afaceri (CA) si cheltuielile variabile (CH. variabile) ocazionate de activitate.

CH. variabile/CA = constant
Cu alte cuvinte, daca nu intervin modificari de esenta in procesul de productie, cheltuielile variabile vor avea aceeasi pondere in cifra de afaceri, oricare ar fi marimea acesteia.

Diferenta intre cifra de afaceri si cheltuielie variabile, numita si marja asupra cheltuielile variabile, va avea la randul sau o pondere nemodificata in cifra de afa ceri, oricare ar fi marimea acesteia.

Aceasta marja este destinata acoperirii cheltuielilor fixe (administrative, amortizari, dobanzi), iar partea reziduala este profitul. Prin scaderea ratelor de rambursare a creditului (principalul) se obtine fluxul de intrare neta de trezorerie.



Tags: afacereafacerinumerarflux de numerarcheltuieli

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu 8,1%

de Bianca Tila
07 Oct 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat cresteri, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2024, fata de aceeasi perioada a anului trecut,...

Afaceri romanesti de succes. 5 to go afiseaza o crestere de 55% fata de anul trecut

de Bianca Tila
03 Aug 2023
Lantul de cafenele 5 To Go se remarca fata de anul trecut. In prima jumatate a anului 2023 a depasit cu 5% cifra de afaceri estimata. Comparativ cu...

Cifra de afaceri din industrie a crescut in T1 2023

de Bianca Tila
17 Mai 2023
Cifra de afaceri din industrie pe total a inregistrat cresteri de 5,5% in termeni nominali, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023, fata de perioada...

Afacere cu raci. Contabilitatea si fluxul de numerar

de Idei de afaceri
29 Mai 2024
Contabilitatea este ca o oglinda a activitatii dumneavoastra si exprima balanta de pornire a afacerii si situatiile proiectate de venituri pe primele...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]