Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce este si de ce trebuie realizata proiectia fluxului de numerar in afacere?
Pentru a lansa o afacere, orice intreprinzator are nevoie de capital. Daca aceasta conditie este pentru aproape oricine un truism; mult mai putin este cunoscut faptul ca pentru a "mentine in viata" o afacere si pentru a o dezvolta este nevoie de lichiditati.
Orice afacere este, in fapt, un circuit neintrerupt, pe par cursul caruia banii investiti initial trebuie sa se retransforme, corelat cu specificul de activitate, cat mai repede posibil, in forma lor initiala pentru a relua circuitul.3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Cultura castravetelui anti-diabet
Fluxul de numerar asociat unei activitati, fluiditatea si marimea acestuia sunt direct corelate cu profitabilitatea afacerii, dar si cu calitatea procesului de productie si de conducere.
Cu cat circuitul este mai fluid si mai rapid, cu atat afacerea este mai viabila si mai sigura; intreruperea, blocarea sau incetinirea fluxului pe parcursul diferitelor cai se transpun in reducerea fluentei circuitului, aparitia de sto curi, incetinirea rotatiei si a reconstituirii capitalului si, deci, aparitia golului de lichiditati.
In acest mod se reduce ca pacitatea de plata la termen a obligatiilor catre terti, iar in caz de agravare a situatiei, se poate ajunge chiar la faliment.
Astfel, inca de la fundamentarea deciziei de a lansa o afacere, sunt absolut necesare estimarile privind fluxurile anuale de numerar degajate de activitate si, in mod deosebit, fluxurile nete.
Fluxurile nete exprima rezultatul la dispozitia actiona rilor dupa onorarea tuturor obligatiilor generate de desfasurarea procesului de productie.
Modelul de estimare a acestor fluxuri isi are punctul de plecare in ipoteza, general acceptata, a proportionalitatii dintre cifra de afaceri (CA) si cheltuielile variabile (CH. variabile) ocazionate de activitate.
CH. variabile/CA = constant
Cu alte cuvinte, daca nu intervin modificari de esenta in procesul de productie, cheltuielile variabile vor avea aceeasi pondere in cifra de afaceri, oricare ar fi marimea acesteia.
Diferenta intre cifra de afaceri si cheltuielie variabile, numita si marja asupra cheltuielile variabile, va avea la randul sau o pondere nemodificata in cifra de afa ceri, oricare ar fi marimea acesteia.
Aceasta marja este destinata acoperirii cheltuielilor fixe (administrative, amortizari, dobanzi), iar partea reziduala este profitul. Prin scaderea ratelor de rambursare a creditului (principalul) se obtine fluxul de intrare neta de trezorerie.
Articole conexe
INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu 8,1%
de Bianca TilaAfaceri romanesti de succes. 5 to go afiseaza o crestere de 55% fata de anul trecut
de Bianca TilaCifra de afaceri din industrie a crescut in T1 2023
de Bianca TilaAfacere cu raci. Contabilitatea si fluxul de numerar
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit