de Florin Amariei
06 Mai. 2020
1479
Prognoza Comisiei Europene (CE) arata ca PIB-ul Romaniei va cunoaste o scadere cu pana la 6% in 2020, urmand o redresare in 2021.
Raportul arata insa ca o pandemie mai severa si mai indelungata decat se preconizeaza in prezent ar putea duce la o scadere a PIB-ului in statele membre mult mai mare decat cea estimata in scenariul de referinta pe care se bazeaza actualele previziuni.
"Pandemia de coronavirus reprezinta un soc major pentru economii, in UE si la nivel mondial, cu consecinte foarte grave din punct de vedere socioeconomic. In ciuda raspunsului politic rapid si amplu, atat la nivelul UE, cat si la nivel national, economia UE va cunoaste anul acesta o recesiune de proportii istorice. Potrivit previziunilor economice din primavara anului 2020, in Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021", arata un comunicat emis de CE.
Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de un procent de 3,1% in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% in 2020 si la 5,4% in 2021.
"De asemenea, economia zonei euro va inregistra o contractie-record de 7¾% in 2020, urmand ca in 2021 sa cunoasca o crestere de 6¼%. Se preconizeaza ca economia UE se va contracta cu 7½% in 2020 si va creste cu aproximativ 6% in 2021", precizeaza CE.
Previziunile in materie de crestere pentru UE si zona euro au fost revizuite in sens negativ cu aproximativ noua puncte procentuale fata de previziunile economice din toamna anului 2019.
"Socul resimtit de economia UE este simetric prin faptul ca pandemia a lovit toate statele membre, insa atat scaderea productiei in 2020 (de la -4¼% in Polonia la -9¾% in Grecia), cat si capacitatea de redresare in 2021 urmeaza sa varieze considerabil de la o tara la alta. Redresarea economica a fiecarui stat membru va depinde nu numai de evolutia pandemiei in tara respectiva, ci si de structura economiei si de capacitatea de reactie prin politici des stabilizare", arata previziunile CE.
Avand in vedere interdependenta economiilor din UE, dinamica redresarii din fiecare stat membru va afecta in acelasi timp si capacitatea de redresare a altor state membre.
"In aceasta etapa, nu putem decat sa masuram cu aproximatie amploarea si gravitatea socului provocat de coronavirus asupra economiilor noastre. Consecintele imediate vor fi mult mai grave pentru economia mondiala decat cele ale crizei financiare, insa amploarea impactului va depinde de evolutia pandemiei, de capacitatea noastra de a relansa activitatea economica in conditii de siguranta si de a ne reveni ulterior. Asistam la un soc simetric: toate statele membre ale UE sunt afectate si se preconizeaza ca toate vor cunoaste o recesiune in acest an. UE si statele membre au convenit deja asupra unor masuri extraordinare pentru atenuarea impactului. Redresarea noastra colectiva va depinde de mentinerea unor reactii ferme si coordonate la nivelul UE si la nivel national. Impreuna suntem mai puternici", spune Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor.
Pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, productia industriala, investitiile, comertul, fluxurile de capital si lanturile de aprovizionare.
"Europa se confrunta cu un soc economic fara precedent de la Marea Depresiune incoace. Atat amploarea recesiunii, cat si capacitatea de redresare vor fi inegale, conditionate de rapiditatea cu care pot fi ridicate masurile de izolare, de importanta unor servicii precum turismul in fiecare economie si de resursele financiare ale fiecarei tari. Aceste diferente constituie o amenintare pentru piata unica si pentru zona euro, insa ele pot fi atenuate prin actiuni comune si decisive la nivel european. Trebuie sa facem toate eforturile pentru a infrunta aceasta provocare", spune Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.
Relaxarea progresiva a masurilor de izolare care se anunta ar trebui sa pregateasca terenul pentru redresare. Cu toate acestea, nu se asteapta o recuperare in urma pierderilor suferite anul acesta de economia UE inainte de sfarsitul anului 2021. Investitiile vor ramane modeste, iar piata fortei de munca nu se va redresa in totalitate.
"Mentinerea unor masuri de politica eficace la nivelul UE si la nivel national ca raspuns la criza va fi cruciala pentru limitarea daunelor economice si pentru facilitarea unei redresari rapide si robuste, astfel incat economiile sa poata reveni pe traiectoria unei cresteri sustenabile si favorabile incluziunii", arata reprezentantii CE.
Se preconizeaza ca somajul se va accentua, desi masurile adoptate ar trebui sa limiteze cresterea acestuia.
"Cu toate ca sistemele de somaj partial, subventiile salariale si sprijinul acordat intreprinderilor ar trebui sa contribuie la limitarea pierderilor de locuri de munca, pandemia de coronavirus va avea consecinte grave asupra pietei fortei de munca", mai spun ei.
In zona euro, se preconizeaza ca rata somajului va creste de la 7,5% in 2019 la 9½% in 2020, dupa care va scadea din nou la 8½% in 2021. In UE, se estimeaza ca rata somajului va creste de la 6,7% in 2019 la 9% in 2020 si apoi va scadea la aproximativ 8% in 2021.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: comisia europeanapibscadere2020