Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CE: Romania nu poate trece la euro

de Florin Amariei 10 Iun. 2020 1502
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Europeana anunta miercuri ca Romania nu poate trece la euro. Tara noastra nu indeplineste nici macar unul dintre cele 4 criterii economice necesare.

Raportul de convergenta publicat de Comisia Europeana ne arata ca Romania nu poate trece la euro. 
 
Rapoartele de convergenta trebuie intocmite o data la doi ani, independent de aderarile posibile la zona euro aflate in curs.
 
Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazeaza pe anumite norme. Raportul se bazeaza pe criteriile de convergenta, denumite uneori si "criteriile de la Maastricht", care sunt prevazute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenta se numara stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung. Se analizeaza, de asemenea, compatibilitatea legislatiei nationale cu normele uniunii economice si monetare.
 
Potrivit concluziilor raportului, Croatia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la finantele publice, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung.
 
Niciunul dintre statele membre mentionate nu indeplineste criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel putin doi ani de participare la mecanism, fara tensiuni grave, inainte de a adera la zona euro. Astfel, Croatia si Suedia indeplinesc toate criteriile de convergenta economica, in schimb nu indeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enuntat anterior.
 
Pe langa evaluarea conditiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constata ca legislatia nationala din fiecare dintre statele membre enumerate, cu exceptia Croatiei, nu este pe deplin compatibila cu normele uniunii economice si monetare.
 
Totodata, Comisia a analizat si factorii suplimentari mentionati in tratat, care ar trebui luati in considerare la evaluarea caracterului durabil al convergentei. In urma acestei analize a reiesit ca statele membre din afara zonei euro sunt in genere bine integrate economic si financiar in UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confrunta in continuare cu vulnerabilitati macroeconomice si/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri si de cadrul institutional.
 
Pe baza raportului de convergenta, Comisia inainteaza o propunere Consiliului ECOFIN, care - in urma consultarii Parlamentului European si a discutiilor purtate cu sefii de stat si de guverne - decide daca tara respectiva indeplineste conditiile necesare si daca poate adopta moneda euro. Daca decizia este favorabila, Consiliul ECOFIN face demersurile juridice necesare si, pe baza unei propuneri din partea Comisiei si dupa consultarea BCE, adopta cursul de schimb la care va fi inlocuita moneda nationala cu moneda euro si care va ramane stabilit in mod irevocabil.
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romaniaeurocomisia europeanaraport de convergentacriteriiadoptare moneda euro

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romania se afla printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

de Bianca Tila
25 Sep 2024
Rata medie pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere in Bucuresti a ajuns sa detina o pondere de aproximativ 40% din salariul mediu pe...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Bancile europene au afisat profituri record

de Bianca Tila
19 Feb 2024
Cele mai mari banci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate pe peste 100 miliarde de euro. Impulsul dat de dobanzile crescute de Banca...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]