Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CNIPMMR acuza ca bancile fac toate regulile in IMM Invest

de Florin Amariei 30 Iun. 2020 1582
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

CNIPMMR prin vocea lui Florin Jianu acuza ca bancile fac toate regulile in IMM Invest si acord banii dupa propriile criterii, avand in vedere ca peste 60.000 de firme mai mici n-au primit nicio forma de ajutor.

Acesta a apreciat ca programul IMM Invest este unul benefic, dar insuficient, deoarece, la fel ca si masura acoperirii somajului tehnic de Guvern, nu sprijina firmele "de subzistenta" - acele zeci de mii de IMM-uri cu un singur actionar si fara alti angajati.
 
"Daca vorbim de somajul tehnic, el a fost poate cea mai buna masura in aceasta perioada, pentru ca a salvat sute de mii de locuri de munca. IMM Invest este un program bun, dar nu este un program suficient, de exemplu nu ajunge in HoReCa, pentru ca evaluarea bancilor, si inainte de criza, a fost aceea de a exclude acest domeniu al hotelariei, restaurantelor, cafenelelor. Deci avem un program IMM Invest, un program bun, un program pe care noi l-am propus, e propus din 2016, dar nu e un program suficient. Va dau un exemplu: zeci de mii de firme, cred ca spre aproape 60.000-70.000 de firme cu un singur actionar, care nu au angajati, sunt acele firme de subzistenta care nu au fost ajutate in niciun fel in aceasta perioada. Ele cu ce sunt vinovate ca le-a inchis pandemia si ca nu au putut sa lucreze? Am primit sute de mesaje din tara, le-am transmis Guvernului, i-am rugat ca in somajul tehnic sa ii includa si pe acestia - oameni care traiau din dividendele dintr-o companie, erau acele firme de subzistenta si care sunt foarte multe si pe care nu ne permitem sa le pierdem, pentru ca pierderea oricarei firme in aceasta tara inseamna un cost suplimentar pentru stat: somaj, nu mai iei taxe si impozite la stat", a afirmat Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.
 
Presedintele CNIPMMR a criticat faptul ca Guvernul nu a impus bancilor criterii ferme de acceptare a acestora in programul IMM Invest, care sa forteze sistemul bancar sa accepte la finantare si microintreprinderile considerate nebancabile.
 
"Avem foarte multe categorii (de firme, n.r.), iar interventiile trebuie facute pe categorii, nu putem sa spunem ca avem IMM Invest si cu asta rezolvam problema economiei romanesti. Bancile se vor uita catre firmele care sunt bancabile si care erau si inainte bancabile. Nu vreau sa iau apararea bancilor, dar ele sunt niste societati comerciale private si care se uita si vor spune: 'Criza asta cat va continua? Firma asta pe care noi o sprijinim acum dandu-i un imprumut va mai fi viabila peste 3 luni, peste 6 luni, cand incepe sa-mi plateasca mie imprumutul?'. Si eu sunt foarte atenti si circumspecti. Ceea ce am cerut ministrului de Finante si prim-ministrului a fost sa impuna (bancilor, n.r.) conditii (pentru acceptarea finantarii microintreprinderilor, n.r.) de la inceputul intrarii in program, si sa spuna: 'Vrei sa intri in IMM Invest? Astea sunt conditiile, pentru tine ca banca. Daca vrei, intri, daca nu, nu intri.' In momentul in care ai lasat (bancile, n.r.) sa intre in program, regulile le fac ei, pentru ca toata lumea spune ca au probleme Fondul de Garantare sau oamenii din minister. Nu! (Programul IMM Invest, n.r.) a ajuns la banci, si bancile triaza ele cum vor, daca n-ai impus niciun fel de triere", a precizat Florin Jianu.
 
Presedintele CNIPMMR a explicat ca Guvernul putea folosi modelul german de sprijinire a IMM-urilor, prin care bancile au acordat rapid fonduri microintreprinderilor, dupa care Guvernul a acoperit imprumutul acordat de banca.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: cnipmmrjianuimm investfirme

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ONRC: Creste numarul firmelor dizolvate

de Bianca Tila
19 Aug 2024
Numarul firmelor dizolvate a crescut cu 15,52%, in primele sase luni din acest an, pana la 22.459, comparativ cu 19.442 in perioada similara din...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Creditele in lei pentru populatie si firme au scazut cu 0,3% in februarie, cele in valuta au crescut cu 2,4%

de Bianca Tila
23 Mar 2023
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a inregistrat cresteri, in luna februarie a anului curent, cu 0,5% comparativ cu...

Consiliul de Export al Romaniei solicita prelungirea sprijinului statutului pentru firmele aflate in dificultate

de Bianca Tila
16 Dec 2022
Consiliul de Export al Romaniei solicita Guvernului prelungirea pana la 31 decembrie 2023 a prevederilor privind acordarea de ajutoare companiilor...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]