de Florin Amariei
23 Nov. 2020
1492
Presedintele CNIPMMR spune ca membrii organizatiei pe care o conduce sunt de acord cu cresterea salariului minim, insa numai atat cat sa acopere rata inflatiei.
Presedintele CNIPMMR a participat luni la o conferinta de presa organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.
"Maine dimineata (marti, n.r.) avem o intalnire a Consiliului National tripartit la nivelul Guvernului cu presedintii patronatelor si sindicatelor. Se discuta. Nu s-a luat nicio decizie in acest sens", a spus Florin Jianu, intrebat daca este un moment prielnic dat fiind contextul actual sanitar, in conditiile in care va fi luata o astfel de decizie din partea Guvernului.
Acesta a subliniat ca este normal sa fie de acord cu o crestere care sa acopere "o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor".
"Vineri am avut Conventia Nationala (Conventia Nationala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) si am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela sa fim de acord cu o crestere care sa acopere rata inflatiei, adica 2,2%. Este normal sa fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor. Nu putem fi de acord cu o crestere asa cum este ea propusa de catre sindicate pentru ca, in acest moment, economia Romaniei nu are capacitatea sa plateasca noi cresteri de salarii. Cresterea salariului minim are consecinte si asupra celorlalte salarii pentru ca o grila salariala intr-o companie, intr-o institutie publica a statului se bazeaza pe salariul minim, asa incat noi trebuie sa privim in ansamblu felul in care este crescut acest salariu minim. In egala masura, salariul minim are impact si asupra amenzilor. De exemplu, toate se raporteaza la salariul minim pe economie. Inca o data, insa, nu este nicio decizie luata. Se va discuta. Guvernul nu a exprimat un punct de vedere in acest sens.", a mai spus Jianu.
Presedintele CNIPMMR a subliniat ca este nevoie de un mecanism de stabilire a salariului minim pe economie, care sa fie corelat cu inflatia, productivitatea muncii, evolutia economica.
"De mult prea mult timp nu avem un mecanism de stabilire a acestui salariu minim pe economie. El este supus arbitrariului. Vine un Guvern si spune: Eu il vad in felul acesta. Vine un Guvern si are un alt tip de gandire. El, insa, trebuie sa mearga pe tot ceea ce inseamna acoperirea inflatiei, pe ceea ce inseamna productivitatea muncii, pe ceea ce inseamna cresterea sau descresterea economica pentru ca nu poti sa te comporti la fel cand ai descrestere economica sau cand esti intr-o criza. Si trebuie sa existe formule matematice. Guvernul a venit anul trecut pentru prima oara si a prezentat un tip de modelare, care nu a prezentat insa o perspectiva. Eu mai degraba as pune accentul pe un dialog consistent care sa dea o perspectiva Romanie: hai sa vedem pe urmatorii zece ani pentru ca, in felul asta, creezi stabilitate si predictibilitate mediului de afaceri. Nu te apuci de azi si il anunti pentru aplicarea din ianuarie. Ganditi-va ca planurile, strategiile sunt facute deja pentru cinci ani, zece ani de zile - si nu poti sa anunti de azi pe maine aplicati un alt salariu", a mai spus Florin Jianu.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: cnipmmrcresteresalariu minim