Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia de Prognoza: Coronavirusul va crea probleme

de Florin Amariei 26 Feb. 2020 1520
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Nationala de Prognoza arata ca multiplicarea cazurilor cu coronavirus va crea unele probleme, in sensul ca "cererea globala va fi afectata" si astfel vor aparea "efecte nefavorabile".

Institutia a mentinut la 4,1% prognoza privind cresterea economiei romanesti in acest an, estimand ca industria va reveni in a doua parte a anului 2020 astfel incat pe ansamblu cresterea valorii adaugate brute sa fie pozitiva. De asemenea, constructiile totale vor continua sa se majoreze, dar cu o intensitate mai mica. In ceea ce priveste sectorul tertiar, se mizeaza pe dezvoltarea serviciilor cu un aport sporit de valoare adaugata.
 
Pe de alta parte, CNSP atrage atentia ca exista si posibilitatea aparitiei unui risc generat din eventualele efecte asupra agriculturii pe fondul conditiilor meteo nefavorabile din acest an.
 
In plan extern, pe langa riscurile generate de coronavirus, CNSP mentioneaza si riscul majorarii pretului la energie si alte marfuri fungibile, precum si o volatilitate mai mare a pietelor valutare, ca urmare a decelerarii cresterii economiei chineze care influenteaza cererea globala, precum si din cauza mentinerii unui conflict crescut la scara extinsa in Orientul Mijlociu.
 
"O incetinire mai accentuata a cererii globale ar afecta, pe langa exporturile romanesti, care au dovedit o elasticitate mai ridicata la cererea externa, comparativ cu principalii nostri competitori, Polonia si Ungaria, si fluxurile investitionale catre tara noastra. Mentionam si factorii de influenta asociati evolutiei economiei zonei euro si, indeosebi, a Germaniei - principalul partener comercial al Romaniei - a carei situatie se reflecta atat in zona de cerere agregata prin exporturi, cat si pe zona de productie industriala, acestea fiind puternic corelate (productia industriala autohtona fiind stimulata printre altele si de exporturi), precizeaza sursa citata in prognoza de iarna 2020.
 
Proiectia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2019 - 2023 indica o crestere a economiei de 4,1% in acest an (PIB - 1,141 miliarde de lei), urmata de un avans de 4,2% in fiecare din urmatorii doi ani (2021 si 2022) si 4% in 2023.
 
Inflatia va scadea la 3% la finalul anului, in linie cu prognoza Bancii Nationale a Romaniei, la 2,8% in 2021, 2,6% in 2022 si 2,4% in 2023.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: comisia de prognozacoronavirusprobleme

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Agentia S&P, pesimista pentru viitorul UK. "Brexit va crea probleme"

de Florin Amariei
24 Sep 2020
Agentia de evaluare financiara S&P Global a inrautatit joi estimarile privind evolutia economiei Marii Britanii anul acesta, previzionand un declin...

Coronavirus. Japonia, deja in recesiune

de Florin Amariei
18 Mai 2020
Japonia se afla deja in recesiune, iar analizele arata ca aceasta va fi cea mai drastica scadere economica inregistrata in ultimii 70 de ani. Noul...

Florin Citu promite ca Romania nu va avea probleme in cazul unei crize globale

de Florin Amariei
28 Ian 2020
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, promit ca Romania nu va avea probleme in cazul unei crize globale, intrucat a construit un buget...

BNR evidentiaza 4 probleme cu privire la lipsa investitiilor straine

de Florin Amariei
16 Iul 2019
Banca Nationala a Romaniei (BNR) evidentiaza 4 probleme cu privire la lipsa investitiilor straine in tara noastra. Acestea pot fi utile tuturor...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]