de Florin Amariei
20 Ian. 2021
1186
Comisia Europeana (CE) planuieste consolidarea monedei euro, astfel incat competitia cu dolarul sa devina si mai acerba. Asta, bineinteles, va ajuta si afacerile din spatiul comunitar.
Scopul strategiei este consolidarea capacitatii Europei de a juca un rol primordial in guvernanta economica mondiala, protejand totodata Uniunea Europeana impotriva practicilor neloiale si abuzive. Aceasta merge mana in mana cu angajamentul asumat de UE fata de o economie globala mai rezilienta si mai deschisa, fata de buna functionare a pietelor financiare internationale si fata de sistemul multilateral bazat pe norme. Aceasta strategie este in concordanta cu proiectul ambitios al presedintei von der Leyen de a avea o Comisie geopolitica si vine in urma Comunicarii Comisiei din mai 2020 intitulata "Acum este momentul Europei: sa reparam prejudiciile aduse de criza si sa pregatim viitorul pentru noua generatie".
Aceasta abordare propusa se bazeaza pe trei piloni, care se consolideaza reciproc: consolidarea rolului international al monedei euro, dezvoltarea in continuare a infrastructurilor pietei financiare a UE si imbunatatirea rezilientei acestora, inclusiv in ceea ce priveste aplicarea extrateritoriala a sanctiunilor de catre tarile terte, si promovarea in continuare a punerii in aplicare si a executarii uniforme a sanctiunilor impuse de UE.
Consolidarea rolului international al monedei euro se va realiza prin initierea unor dialoguri cu tarile terte partenere vizand promovarea utilizarii monedei euro, prin sprijinirea dezvoltarii unor instrumente si a unor indici de referinta exprimati in euro si prin promovarea statutului acesteia ca moneda internationala de referinta in sectoarele energiei si produselor de baza, inclusiv pentru purtatorii de energie emergenti, cum ar fi hidrogenul.
Emiterea de obligatiuni de inalta calitate exprimate in euro in cadrul NextGenerationEU va conferi pietelor de capital ale UE si mai multa profunzime si lichiditate in urmatorii ani, care vor deveni astfel, alaturi de moneda euro, mai atractive pentru investitori. Promovarea finantarii durabile reprezinta, de asemenea, o oportunitate de a transforma pietele financiare ale UE intr-o platforma globala de "finantare verde", consolidand statutul monedei euro ca moneda implicita pentru produsele financiare durabile.
In acest context, Comisia va depune eforturi pentru a promova utilizarea obligatiunilor ecologice ca instrumente de finantare a investitiilor in domeniul energiei.
Ramane de vazut care va fi planul final, insa determinarea autoritatilor europene este evidenta.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: comisia europeanaconsolidaremoneda euro