Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile si-au majorat bugetele pentru salarii in 2022

de Bianca Tila 11 Iul. 2022 659
Companiile si-au majorat bugetele pentru salarii in 2022
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Trei sferturi dintre companiile din Romania si-au majorat bugetele pentru salarii in acest an. Businessurile masurate de Barometrul de HR in luna iunie au aratat ca s-a produs o ajustare sau ca se va produce una la nivelul salariilor raportate la inflatie.

In acest sens, cresterea medie a bugetului salarial total in acest an fata de 2021 este de 9,4%, conform comunicatului de presa. Sondajul realizat a aratat ca 41% dintre companii au revizuit in sus bugetul de cresteri salariale. 
 
Insa, toata aceasta crestere nu este suficienta pentru a compensa pierderea de venituri cauzata de inflatie. Un sfert dintre companii au planuri de a ajusta salariile la nivelul inflatiei pentru toti angajatii, 9% ajustand cu inflatia doar unele categorii de angajati.
 
Companiile respondente au aratat ca rata medie a inflatiei cu care pot ajusta bugetul este de 8,2%. Rata inflatiei a ajuns in luna mai la 14,5%, inregistrandu-se ca cea mai ridicata din ultimii 19 ani in Romania, conform Institutului National de Statistica.
 
Banca Nationala a Romaniei a anuntat cea mai recenta prognoza a inflatiei, la finalul acestui an fiind de 12,5%.
 
"Companiile fac ajustari ale bugetelor pentru salarii in incercarea de a acoperi inflatia galopanta, dar este foarte dificil sa acopere integral aceasta crestere aflata la maximul ultimilor 19 ani. 
 
De regula, companiile care nu intampina dificultati financiare din cauza contextului actual sau pe fondul pandemiei au in vedere compensarea, celelalte sunt insa mai rezervate incercand totusi sa compenseze prin alte modalitati. 
 
Astfel, avand in vedere stresul financiar resimtit de angajati, vedem ca multe organizatii incep sa puna un accent mai mare pe zona de beneficii din categoria produselor financiare: pensii private, asigurari, discount-uri la diferite servicii financiare, plata in avans a salariului", a declarat Madalina Pasca, Senior Manager People & Organisations, PwC Romania.
 
Comparativ cu 2021, cele mai mari cresteri ale bugetului salarial total vor fi realizate in sectorul de bunuri de larg consum/distributie, de 13,6%, in servicii financiare de 12,8% si sectorul de energie de 10,3%. Cele mai mici se vor inregistra in randul asigurarilor de 5,6% si farma de 6,4%.
 
Majoritatea companiilor nu raporteaza schimbari considerabile in prima jumatate a anului in ceea ce priveste fluctuatia de personal. In trimestrul al doilea, 36% planuiesc noli angajari.
 
Pe lista noutatile se afla si programul hibrid, pe care jumatate dintre companii intentioneaza sa-l aplice. Totusi, companiile aleg sa impuna cateva reguli precum un numar minim de zile de la birou sau orar stabilit clar. Colaborarea intre angajati este principalul motiv mentionat in importanta reintoarcerii la birou.
 
66% dintre companiile care aplica munca hibrid sunt de parere ca pe termen lung angajatii vor lucra exclusiv sau majoritar de la birou.
 
De asemena 37% dintre companii vor lasa decizia acestui sistem de munca la latitudinea fiecarui angajat, 9% aplicand activitatea permanenta de la birou, obligatorie pentru toti angajatii. 11% dintre companii permit telemunca din strainatate, in baza unei politici definite.
 
"Studiul HR Barometru a fost derulat de catre PwC in perioada 27-29 iunie 2022, pe baza informatiilor furnizate de peste 100 de companii participante din IT&C, BPO, Produse industriale, Energie (utilitati /produse petroliere), Farmaceutic /Medical, Servicii financiare si FMCG/Retail.
 
Peste un sfert (27%) dintre companiile respondente au intre 1.001 - 3.000, un procent similar intre 101-500 angajati, 19% sub 100 angajati, 16% intre 501 - 1.000 angajati si 12% peste 3.000 angajati, se mai arata in comunicat", scrie Bursa.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: cresteri salarialeinflatiemajorat bugete 2022

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,41% in ianuarie 2024

de Bianca Tila
14 Feb 2024
Rata anuala a inflatiei a crescut in luna ianuarie a acestui an la 7,41%, de la 6,61% in decembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au...

Rata anuala a inflatiei a scazut

de Bianca Tila
13 Dec 2023
In luna noiembrie a acestui an, rata anuala a scazut la 6,72%, de la 8,07% in octombrie, in conditiie in care marfurile alimentare s-au scumpit cu...

Rata anuala a inflatiei a inregistrat scaderi in iulie

de Bianca Tila
11 Aug 2023
Rata anuala a inflatiei a scazut in luna iulie 2023 la 9,4%, de la 10,3% in iunie. Rezultatele s-au inregistrat in conditiile in care marfurile...

Rata anuala a inflatiei a scazut la 14,5% in martie

de Bianca Tila
13 Apr 2023
In luna martie a acestui an, rata anuala a inflatiei a scazut la 14,53%, de la 15,5% in februarie. Acest rezultat s-a afisat in conditiile in care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]