Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concurenta creste, tarifele scad

de Bianca Tila 09 Aug. 2022 700
Concurenta creste, tarifele scad
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Piata RCA a reusit sa depaseasca efectele disparitiei City Insurance SA, fostul lider din domeniu, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat masuri in ceea ce priveste legislatia in domeniu si activitatea de control si supraveghere. Datele preliminare raportate de firmele de asigurare au confirmat eficienta acestor masuri pentru primele sase luni din anul curent, potrivit reprezentantilor ASF.
 
Desi nivelul de concentrare a pietei se mentine ridicat, in prezent a ajuns la cea mai mica cota din ultimii opt ani. "Dupa ce crescuse substantial, in contextul iesirii din piata a City Insurance SA, Euroins, liderul actual al pietei RCA, a revenit, in al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similara a lui 2021 in ceea priveste cota de piata, scazand pana la 31,8%, in iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an", se mentioneaza in comunicat.
 
Dinamica cotei de piata, corelata cu evolutia celorlalte companii autorizate sa vanda RCA, sugereaza ca deficitul de asigurare creat de iesirea City Insurance SA a fost acoperit echilibrat de intreaga piata. De asemenea, aceasta miscare s-a petrecut fara aparitia unor distorsiuni care sa incarce pana la cote alarmante un singur jucator. In primul semestru al acestui an, situatia platilor efectuate de cei opt jucatori activi este identica.
 
Euroins detine o cota de peste 50% din despagubirile brute, comportamentul acestuia fiind rezultatul actiunilor Autoritatii de Supraveghere Financiara. De asemenea, ASF a fost activa prin supraveghere permanenta si actiuni de control, unele dintre acestea fiind soldate cu sanctiuni.
 
Clasamentul primilor trei jucatori este completat de Groupama (cota de piata aproximativ 21%) si Allianz Tiriac (cota de piata aproximativ 19%), potrivit PBS. In al doilea trimestru al acestui an, cele doua societati au evoluat constant.
 
"Cu exceptia Generali, toate celelalte societati au cote intre 6% si 8%, de remarcat fiind pozitionarea Axeria Yard, societatea franceza care se apropia in iunie de 6% din piata, desi a intrat in Romania abia in decembrie 2021", se mai spune in comunicat.
 
Incepand cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, primele medii s-au stabilizat si au intrat pe un trend descendent. Prima medie pentru persoanele fizice a fost de 904 lei la finalul lunii iunie, comparativ cu 913 lei inregistrat la finalul lunii martie.
 
"O evolutie imbucuratoare poate fi observata si in ceea ce priveste preturile. Primele medii s-au stabilizat si chiar au intrat pe un trend descendent, incepand cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de ASF. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, fata de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a ramas aproximativ la acelasi nivel, fiind de 1.984 de lei, fata de 1.943 de lei in martie", se mai spune in comunicat.
 
Comparativ cu prima parte a anului precedent, in prezent cresterile sunt inca substantiale, insa "stabilizarea si chiar usoara scadere la nivelul persoanelor fizice reprezinta semne pozitive care arata ca diversificarea pietei are rezultate palpabile".
 
In ceea ce priveste daunalitatea, indicatorii s-au imbunatatit. Rata combinata a ajuns la nivelul pietei de 107% fata de peste 112% la finalul primului trimestru al anului curent, peste 142% in al doilea trimestru din 2021 si peste 161% la finalul lui 2021.
 
Nivelul comisioanelor din prime a cazut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, fata de 14,40 in semestrul I al anului 2021. De asemenea, rata daunei a inregistrat scaderi in al doilea trimestru al acestui an, la 74,85% fata de 109,15% in al doilea trimestru al lui 2021.
 
"Aceasta dinamica arata ca asiguratorii si-au redus substantial pierderile. Amintim ca rata combinata a daunei se calculeaza ca raport intre suma daunelor achitate si cheltuielilor de distributie si administrare si, respectiv, primele brute castigate", se mai precizeaza in comunicat.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: piata rcaasfcota de piata

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ASF: Pietele financiare, tot mai axate pe factorii de mediu

de Florin Amariei
12 Nov 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) arata ca piata europeana se afla in plina schimbare, avand in vedere ca pietele financiare se...

ASF reia programul gratuit de educatie financiara pentru studenti

de Florin Amariei
15 Oct 2021
ASF a confirmat ca reia programul gratuit de educatie financiara pentru studenti. Acesta va avea loc virtual si locurile vor fi limitate....

ASF: SIF Moldova poate deveni Evergent Investments

de Florin Amariei
02 Mar 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis ca SIF Moldova poate deveni Evergent Investments. Conform sursei citate, schimbarea denumirii...

ASF, amenzi pentru Euroins, NN Asigurari si Metropolitan

de Florin Amariei
22 Feb 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aplicat noi amenzi pentru Euroins, NN Asigurari de Viata si Metropolitan Life Pensii....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]