Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consiliul Fiscal: Corectia macroeconomica trebuie facuta cu cap

de Florin Amariei 17 Iun. 2021 773
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, arata ca pentru a nu impiedica redresarea economie "corectia economica trebuie facuta cu cap".

In opinia sa, Romania ar putea depasi anul acesta 7% la cresterea economica, insa a atras atentia ca este vorba despre un rebound si nu despre o crestere sustenabila.
 
"Iesirea din pandemie este posibila in Europa, in Uniunea Europeana, vaccinarea insa trebuie sa continue si asta e valabil si pentru Romania, deoarece avem o plafonare, pentru ca vor mai fi valuri. Deci, important este sa ai aceasta imunizare colectiva realizata. Asistam la un rebound economic foarte puternic. Nu trebuie sa fie o curiozitate. Aici e si efectul de baza. Ai cazut foarte mult in 2020, este firesc sa ai acest rebound. Economia americana creste - FED ieri vorbea chiar de 7% crestere in 2021, in UE cu peste 4%, iar in Romania eu cred - si sunt date care sugereaza - o crestere posibil chiar peste 7% in 2021, dar, inca o data, avem un rebound, deci nu este o crestere sustenabila peste 7% fara alte conditii de indeplinit", a spus Daniel Daianu, la cea de-a XVII-a editie a evenimentului ''Intalnire cu presa economica''.
 
Presedintele Consiliului Fiscal a amintit ca datoria publica in zona Europei a crescut foarte mult, peste ocean la fel, iar in Romania a urcat de la 35% din PIB, in 2019, la 47,3% la finele lui 2020.
 
"Deci, a avut loc o explozie a datoriilor publice, dar iar nu este o surpriza. Pentru ce s-au dat banii? Pai, cand ai o cadere economica pe care o ai si cand in toata lumea au intervenit guvernele, cum sa nu ai o crestere a deficitelor si a datoriilor publice? Presiuni inflationiste tot mai mari pe fondul reboundului si se vad si in preturile la produsele de baza. Nu sunt curiozitati. Este firesc sa se intample asa, pentru ca ai perturbatii in lanturile de aprovizionare si o perioada lunga de timp economiile au turat mult mai jos decat potentialul. Frictiunile in lanturile de aprovizionare se vor simti. Unele sunt firesti, altele tin si de tensiuni geopolitice", a aratat el, adaugand ca o trasatura de subliniat este faptul ca se repara relatia dintre Uniunea Europeana si Statele Unite.
 
Potrivit economistului, incepand din 2022, cresterea economica pe plan global va incetini, inclusiv in Romania, iar toate celelalte tari membre ale UE vor incepe sa reduca drastic deficitele, de unde apare nevoia de corectie macroeconomica la noi.
 
In acest context, Daniel Daianu a atras atentia ca in discursul public multi pun semnul egal intre Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si un program de austeritate, ceea ce, spune el, este nejust si incorect.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: consiliul fiscalcorectia macroeconomicadaniel daianu

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]