de Florin Amariei
17 Iun. 2021
776
Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, arata ca pentru a nu impiedica redresarea economie "corectia economica trebuie facuta cu cap".
In opinia sa, Romania ar putea depasi anul acesta 7% la cresterea economica, insa a atras atentia ca este vorba despre un rebound si nu despre o crestere sustenabila.
"Iesirea din pandemie este posibila in Europa, in Uniunea Europeana, vaccinarea insa trebuie sa continue si asta e valabil si pentru Romania, deoarece avem o plafonare, pentru ca vor mai fi valuri. Deci, important este sa ai aceasta imunizare colectiva realizata. Asistam la un rebound economic foarte puternic. Nu trebuie sa fie o curiozitate. Aici e si efectul de baza. Ai cazut foarte mult in 2020, este firesc sa ai acest rebound. Economia americana creste - FED ieri vorbea chiar de 7% crestere in 2021, in UE cu peste 4%, iar in Romania eu cred - si sunt date care sugereaza - o crestere posibil chiar peste 7% in 2021, dar, inca o data, avem un rebound, deci nu este o crestere sustenabila peste 7% fara alte conditii de indeplinit", a spus Daniel Daianu, la cea de-a XVII-a editie a evenimentului ''Intalnire cu presa economica''.
Presedintele Consiliului Fiscal a amintit ca datoria publica in zona Europei a crescut foarte mult, peste ocean la fel, iar in Romania a urcat de la 35% din PIB, in 2019, la 47,3% la finele lui 2020.
"Deci, a avut loc o explozie a datoriilor publice, dar iar nu este o surpriza. Pentru ce s-au dat banii? Pai, cand ai o cadere economica pe care o ai si cand in toata lumea au intervenit guvernele, cum sa nu ai o crestere a deficitelor si a datoriilor publice? Presiuni inflationiste tot mai mari pe fondul reboundului si se vad si in preturile la produsele de baza. Nu sunt curiozitati. Este firesc sa se intample asa, pentru ca ai perturbatii in lanturile de aprovizionare si o perioada lunga de timp economiile au turat mult mai jos decat potentialul. Frictiunile in lanturile de aprovizionare se vor simti. Unele sunt firesti, altele tin si de tensiuni geopolitice", a aratat el, adaugand ca o trasatura de subliniat este faptul ca se repara relatia dintre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Potrivit economistului, incepand din 2022, cresterea economica pe plan global va incetini, inclusiv in Romania, iar toate celelalte tari membre ale UE vor incepe sa reduca drastic deficitele, de unde apare nevoia de corectie macroeconomica la noi.
In acest context, Daniel Daianu a atras atentia ca in discursul public multi pun semnul egal intre Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si un program de austeritate, ceea ce, spune el, este nejust si incorect.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: consiliul fiscalcorectia macroeconomicadaniel daianu