Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Credit vs leasing - ce tip de finantare este mai avantajos?

de Idei de afaceri 24 Mar. 2021 1329
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ai nevoie sa achizitionezi noi autoturisme pentru afacerea ta, insa nu dispui de toti banii necesari pentru investitie? Ai de ales intre finantarea prin leasing si creditul auto. Insa inainte de a lua o decizie, este important sa te informezi pentru a afla care este cea mai avantajoasa varianta pentru business-ul tau.

Desi creditul si leasingul pot parea doua forme de finantare similare prin prisma achizitionarii bunurilor in rate, exista insa o serie de diferente.

 

Majoritatea companiilor de leasing, dar si unitatile bancare din Romania pun la dispozitie instrumente online cu ajutorul carora potentialii clienti pot calcula rapid costurile unei astfel de finantari.

Care sunt particularitatile unui contract de leasing?

Leasingul este o forma de credit prin care compania care ofera acest serviciu achizitioneaza bunul pentru utilizator. Ulterior, utilizatorul trebuie sa achite suma catre companie, printr-o rata lunara stabilita prin contract.

 

Proprietarul este firma de leasing, de la inceputul contractului pana la incheierea acestuia. Potrivit legii, clientul nu poate rambursa tot creditul mai devreme de un an.

 

Leasingul presupune plata lunara periodica, denumita rata lunara de leasing. Avansul minim perceput de creditorii din domeniu este de aproximativ 20% si poate ajunge pana la 50% din valoarea automobilului achizitionat.
 

  1. Leasing financiar


Contractul de leasing financiar permite ca la finalul contractului bunul solicitat sa intre in proprietatea ta, dupa plata unei valori reziduale. Mai exact, pe toata perioada leasingului, solicitantul achita o rata lunara, semestriala sau sezoniera, catre firma de leasing.

 

Pentru a afla inca de la inceput care sunt costurile pentru o astfel de achizitie, poti utiliza un calculator leasing online. Astfel, prin introducerea unor date esentiale intr-un calculator leasing online, vei afla rapid o estimare a costului total al finantarii bunurilor. Concret, un astfel de calculator leasing iti va afisa avansul minim, perioada maxima de contract si costurile totale la care ar trebui sa te astepti. De asemenea, vei putea afla si valoarea ratei lunare, dar si valoarea avansului, valoarea reziduala, dobanzile sau comisioanele percepute.
 

  1. Leasing operational


Leasingul operational presupune transferarea dreptului de utilizare a unui autoturism catre compania solicitanta, in schimbul achitarii unei rate lunare fixe care acopera atat costurile de functionare ale unei masini, cat si alte servicii suplimentare.

 

Spre deosebire de leasingul financiar, la finalul leasingului operational, clientul nu are posibilitatea de a intra in proprietatea masinilor solicitate, ci trebuie sa le returneze.

 

Cu toate acestea, clientul va avea posibilitatea sa reinnoiasca contractul fara avans, caz in care poate utiliza autoturismul in continuare, pe o perioada de pana la 57 de luni.

 

La finalul perioadei de leasing operational, clientul poate sa aleaga un autoturism nou pe care sa-l foloseasca in continuare. In aceasta situatie, daca va fi necesar, se va calcula o noua rata fixa.

Care sunt particularitatile unui credit?

In cazul unui credit auto, firma solicitanta este proprietara autoturismului inca de la semnarea contractului. Banca este doar institutia care acorda imprumutul, ce va fi ulterior recuperat in rate lunare.

 

Spre deosebire de leasingul auto, cei care fac un credit, trebuie sa stie ca poate rambursa integral imprumutul oricand pe parcursul contractului, dar nu mai devreme de 6 luni.

 

In cazul autoturismelor, acestea trebuie sa fie asigurate FULL CASCO obligatoriu de catre client, care suporta costurile integrale.

 

In concluzie, daca ai de ales intre leasing si credit auto, trebuie sa ai in vedere atat costurile totale ale unei astfel de finantari, dar si partea birocratica a intregului proces. Desi leasingul poate fi mai scump, acesta presupune o birocratie mai redusa fata de un credit. Pentru a sti inca de la inceput daca esti eligibil pentru o finantare, poti utiliza un calculator leasing online, din care vei afla rapid toate costurile aproximative la care trebuie sa te astepti.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: creditfinanciar bancarleasingcontractfinantare

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romania se afla printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

de Bianca Tila
25 Sep 2024
Rata medie pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere in Bucuresti a ajuns sa detina o pondere de aproximativ 40% din salariul mediu pe...

MedLife vrea sa majoreze o linie de credit luata anul trecut

de Bianca Tila
21 Nov 2023
In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din data de 22 decembrie 2023, MedLife va decide majorarea limitei de credit cu o suma suplimentara de...

Creditele in lei pentru populatie si firme au scazut cu 0,3% in februarie, cele in valuta au crescut cu 2,4%

de Bianca Tila
23 Mar 2023
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a inregistrat cresteri, in luna februarie a anului curent, cu 0,5% comparativ cu...

Inceputuri in business. Finantare pentru startup

de Idei de afaceri
28 Mai 2024
Unii antreprenori irosesc timpul vorbind despre cum functioneaza produsul sau serviciul lor, spune William C. De Temple, fondator al grupului de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]