de Idei de afaceri
23 Nov. 2022
1003
O ferma ecologica de gaini ouatoare este, cu siguranta, O AFACERE. Aceasta afacere are un rol dublu. Ea combina bunele practici de mediu si conservarea resurselor naturale cu productia ce asigura o hrana sanatoasa pentru oameni.
In toata lumea, cresterea pasarilor – avicultura - a cunoscut de-a lungul acestui secol o evolutie ascendenta, progrese deosebite realizandu-se insa, mai ales, in ultimele decenii. Din curtea micului crescator, pasarile au intrat in circuitul marii productii avicole, ajungand la o pondere insemnata in economia multor tari.
Dupa dictionar, avicultura este stiinta care se ocupa cu cresterea rationala a pasarilor de curte in scop economic. Avicultura a fost orientata spre cresterea intensiva practicata in ferme specializate de mare capacitate, luand un caracter industrial.
Acest lucru a permis sporirea considerabila a productiei de oua si carne si reducerea pretului lor de cost si de vanzare, comparativ cu celelalte specii, carnea de pasare devenind cea mai ieftina. Ieftina, dar nu atat de gustoasa si nici sanatoasa! Si cum ar putea fi sanatoase produsele de la pasari inghesuite in custi, stresate de aglomerarea semenelor, tinute doar la lumina artificiala, fortate sa manance concentrate si fara sa aiba cuibarul necesar in mod biologic?
Exista o mare diferenta intre ouale obtinute rapid de la gainile crescute in baterii si cele care provin de la gainile crescute in mod ecologic. De asemenea, este o mare diferenta intre puii pentru carne crescuti in baterii si cei crescuti in sistem ecologic.
Demararea afacerii
Iata cateva motive pentru a incepe o afecere cu oua ecologice:
- Astazi, ouale ecologice sunt tot mai cautate si se inscriu perfect in tendintele de consum ale publicului.
- Oferta de pe piata este sub cerere in acest moment.
- Nu exista competitori numerosi pe acest segment.
- Activitatea este relativ usor de demarat si de gestionat.
- Nu aveti nevoie de vreo specializare anume in domeniul agricol sau zootehnic.
Venituri estimate
Estimativ, se ia in calcul o ferma familiala de 500 gaini ouatoare in sistem eologic.
In cazul in care crescatorul detine teren agricol si il introduce in circuitul ecologic, costul furajelor poate scadea in functie de suprafata detinuta si cultivata.
Cheltuieli
- Material biologic (500 puicute x 15 lei/cap) = 7.500
- Furaje ecologice (500 x 0,125 g/zi x 420 zile x 0,8 lei/kg) = 21.000
- Energie pentru iluminat = 300
- Cheltuieli pentru certificare = 400
- Alte cheltuieli materiale (aprox. 3%) = 800
Total cost productie 30.350
Venituri
- Livrare oua (125.000 buc. x 0,4 lei/buc) = 50.000
- Valorificare pasari prin vanzare (450 buc. x 12 lei/cap) = 5.400
- Valorificare gunoi pasari bio 5.000 kg v 0,4 lei/kg) = 2.000
Total venituri = 57.400
Profit brut (venituri – cheltuieli) = 27.050
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: afacere agricolaafacere cu gainiestimare venituricrescatorie de gainicrescatorie ecologica