Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Croatia si Bulgaria, mai atractive pentru investitii

de Florin Amariei 15 Iul. 2020 1610
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un vicepresedinte al Comisiei Europene spune ca Bulgaria si Croatia vor fi mai atractive pentru investitii, dupa ce vor adera la zona euro.

Vineri, Banca Centrala Europeana a anuntat ca Bulgaria si Croatia au fost acceptate sa se alature ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n.r.), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro, in ceea ce ar urma sa fie prima expansiune a zonei euro de dupa 2015.
 
Croatia si Bulgaria ar putea fi pregatite in 2023, dar "traditia este ca euro a fost introdus in ianuarie, ceea ce ne duce la 1 ianuarie 2024", a declarat Dombrovskis. Acesta a adaugat: "Apartenenta la euro va creste increderea in randul investitorilor internationali si va face ambele tari mai atractive pentru investitii".
 
Planificata extindere a zonei euro demonstreaza continua atractivitate a monedei euro si-i intareste rolul international, a explicat vicepresedintele Comisiei Europene.
 
Bulgaria si Croatia vor trebui sa petreaca cel putin doi ani in ERM-2 inainte de a demara pregatirile practice pentru a se alatura zonei euro, un proces care dureaza un an in plus, astfel ca cel mai devreme in 2023 cele doua tari vor deveni state membre ale zonei euro.
 
In cei doi ani, Bulgaria si Croatia trebuie sa urmeze politici economice "sanatoase", sa indeplineasca criteriile tehnice de apartenenta si sa aiba un curs de schimb stabil. Mecanismul ERM-2 prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
 
BCE a informat ca, in perioada in care vor face parte din ERM-2, cursul de schimb al levei bulgare a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro in timp ce cursul de schimb al kunei croate a fost fixat la 7,53450 kuna pentru un euro.
 
Ultima extindere a zonei euro dateaza din 2015, cand Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. 
 
Romania nu indeplineste in prezent niciun criteriu pentru aderarea la zona euro.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: croatiabulgariazona euro

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Inflatia din zona euro, la un nivel record

de Florin Amariei
01 Sep 2021
Eurostat estimeaza ca in zona euro inflatia a ajuns la un nivel record si, din nefericire, tendinta aceasta va continua. Cresterea inflatiei in...

Romania va adera la zona euro de-abia in 20230

de Florin Amariei
26 Iul 2021
Specialistii CFA sustin ca tara noastra nu va reusi sa adopte euro la fel de repede ca Bulgaria. Noi va trebui sa asteptam pana la finalul deceniului....

Eurostat: Romania, Bulgaria si Ungaria, cele mai mici salarii minime garantate

de Florin Amariei
06 Feb 2021
Eurostat anunta ca Romania, Bulgaria si Ungaria au cele mai mici salarii minime garantate in plata la nivel national. Chiar si asa,peste doua treimi...

Analiza. Activitatea economica din zona euro, mai slaba decat s-a preconizat in 2020

de Florin Amariei
06 Ian 2021
O analiza noua a Markit releva faptul ca activitatea economica din zona euro a fost mai slaba decat s-a preconizat in 2020. Bineinteles, pandemia a...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]