Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum stabilim pretul potrivit pentru produsele noastre?

Cum stabilim pretul potrivit pentru produsele noastre?
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Stabilirea pretului devine din ce in ce mai dificila in mediul actual, urmare a presiunilor crescande din partea consumatorilor (prin scaderea puterii de cumparare), a concurentei si a schimbarilor frecvente care afecteaza costurile.

Metode de baza

 
Iata cateva metode de baza pentru orientarea pretului:
 
- Orientarea pretului in functie de cost: odata cunoscut costul total al produsului si cantitatea de produse care pot fi realizate, stabiliti target-ul de profit pe care il asteptati si, in functie de acestea, stabiliti pretul necesar. O astfel de abordare este utila mai mult in cazul unei afaceri de nisa, atata timp cat exista cerere, dar concurenta este mica.
 
- Orientarea pretului in functie de cerere: stabiliti pretul in functie de volumul de vanzari si de profitul targetat. In fapt, metoda porneste de la stabilirea profitului targetat si, apoi, estimarea cantitatii vandute in functie de pret. Abordarea presupune, de obicei, testarea mai multor preturi, pentru a afla cum arata functia volumului vandut avand pretul ca variabila. Este utila intr-o piata in care presiunea vine in primul rand dinspre consumatori si mai putin dinspre concurenta.
 
- Orientarea pretului in functie de concurenta: folositi metoda pentru produsele in care piata deja a stabilit pretul (un interval de preturi). Este, in general, cazul acelor produse care nu vor putea fi vandute mai scump, dar pentru care este practic imposibil sa mergeti cu preturi mai mici din cauza costurilor de productie influentate de procese sau/ si tehnologii "consacrate", rigide.
 
Intr-un mediu dinamic si complex, aceste 3 metode de baza capata mai mult valoarea unor criterii de care trebuie sa tinem cont intr-o proportie mai mare sau mai mica, in functie de conditiile specifice ale pietei produsului respectiv, atunci cand stabilim pretul.
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: pretul potrivitprodusecerereconcurenta

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]