Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce Elvetia cheltuie pentru a slabi francul

de Florin Amariei 23 Mar. 2021 1451
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Nationala a Elvetiei cheltuie sume uriase pentru a slabi francul. Iata de ce!

Interventiile Bancii Nationale a Elvetiei pe pietele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elvetieni in 2019 iar cifra cheltuita anul trecut reprezinta cel mai ridicat nivel din 2012 pana in prezent.
 
In nod normal, francul elvetian se apreciaza in perioade de criza deoarece multi investitori cred ca moneda elvetiana este o valoare de refugiu. Insa un franc mai puternic afecteaza industriile dependente de exporturi si sectorul turistic din Elvetia deoarece produsele si serviciile elvetiene devin mai scumpe.
 
Oficialii SNB au dat asigurari ca bilantul poate fi extins daca va fi necesar. "Banca Nationala a Elvetiei are suficient spatiu pentru extinderea bilantului, daca va fi necesar din motive de politica monetara", a declarat un purtator de cuvant al institutiei. Acesta a adaugat: "Interventiile pe pietele valutare si expansiunea asociata a bilantului sunt in prezent instrumente de politica monetara necesare si nu au nimic de a face cu manipularea valutara".
 
Din ianuarie 2015, cand Banca Nationala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,20 franci pentru un euro, bilantul sau s-a extins de la 558 miliarde de franci elvetieni la 998 miliarde de franci elvetieni la finalul lunii ianuarie 2021. Aproape 914 miliarde de franci elvetieni din detinerile SNB sunt investitii in valuta.
 
"Marimea bilantului SNB este un experiment masiv cu rezultate necunoscute. Daca revine inflatia, SNB intra intr-un teritoriu necunoscut pentru a o contracara. Majorarea ratelor dobanzilor ar fi mai dificil de transmis catre piete din cauza nivelul lichiditatii din sistem", a apreciat Adriel Jost, economist la firma elvetiana de consultanta WPuls.
 
In decembrie, Departamentul Trezoreriei din SUA a adaugat Elvetia pe lista tarilor acuzate de manipulare valutara.
 
"Abordarea politicii monetare de catre SNB ramane neschimbata dupa publicarea raportului autoritatilor americane. In actuala situatie economica si in urma aprecierii semnificative a francului elvetian, SNB este decisa sa intervina mult mai puternic pe piata valutara", informa atunci SNB.
 
SNB si-a exprimat dezacordul fata de includerea Elvetiei pe lista tarilor acuzate de manipulare valutara si a explicat ca interventiile valutare nu au ca scop obtinerea unor avantaje comerciale incorecte pentru exportatorii tarii sau modificarea balantei de plati.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: elvetiafranccheltuieli elvetiaslabire franc

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]