Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Educatia financiara si cele 3 concepte de baza

de Idei de afaceri 18 Iul. 2023 54
Educatia financiara si cele 3 concepte de baza
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Abilitatea de a gestiona corect si, mai ales, eficient finantele personale se invata. Pe de o parte, functioneaza experienta, pe de alta, elementele teoretice care, odata insusite si adaptate la caracteristicile si necesitatile personale, te vor ajuta sa obtii maximum de beneficii din sumele care alcatuiesc bugetul personal sau al familiei tale. Primul pas il reprezinta cunoasterea celor cateva concepte de baza.

Stabilirea bugetului personal 

Cel mai bun moment pentru a incepe reorganizarea bugetului personal este acum, pentru ca atunci cand este vorba despre finante si educatie financiara, niciodata nu este prea tarziu, dar nici prea devreme. 

Elementul cheie este deprinderea unor obiceiuri sanatoase de cheltuieli. Asta nu inseamna impunerea de restrictii, ci o evaluare a cheltuielilor pentru a face diferenta dintre cele care sunt esentiale, necesare si utile si cele neesentiale, care iti incarca bugetul si te impiedica sa-i atingi obiectivele. Regula de aur este alocarea a 50% din venit pentru nevoi, 30% pentru dorinte si 20% pentru economii. Impune-ti sa respecti procentul de 20% indiferent de situatie si foloseste cei 30% pentru a echilibra bugetul personal sau pentru a rezolva situatii neprevazute. 

Un astfel de demers poate fi usurat daca folosesti constant un depozit sau cont de economii, instrumente care te pot ajuta sa-ti administrezi mai usor si mai eficient banii, in deplina siguranta. 

Scorul de credit

Numit si FICO, scorul de credit este un acronim ce provine de la Fair Isaac COrporation, fiind unul dintre instrumentele standardizate folosite de institutiile financiare pentru a afla, in mod obiectiv, gradul de risc al unui potential client ce solicita un credit, luand in calcul o multitudine de variabile.

Calculat in momentul in care o persoana solicita un credit, indiferent de tipul acestuia, pe baza informatiilor financiare referitoare la credite si alte tranzactii bancare, valoarea scorului de credit este influentata de comportamentul financiar. Restantele, amanarile la plata si intarzierile il reduc, iar achitarea ratelor la timp duce la cresterea valorii. Un scor slab poate avea si cel care nu a apelat niciodata la un credit, iar acesta este motivul pentru care este util sa ai un card de credit. In felul acesta intri in categoria celor activi financiar si iti imbunatatesti scorul de credit, care te poate ajuta sa obtii unele avantaje la solicitarea unui imprumut. Regula principala este sa nu depasesti o rata de utilizare a creditului mai mare de 30%.

Investitii rentabile

Toate investitiile, indiferent de natura lor, sunt supuse riscului. Fie ca este vorba de credite pentru investitii sau de plasamente financiare, riscul este un element care trebuie constant avut in vedere. Pentru a reduce riscul si a creste potentialul de rentabilitate al investitiilor pe care le faci, documentarea si intelegerea mecanismelor economice si financiare pe care aceasta le presupune sunt vitale. 

Poti apela la consilieri financiari, te poti instrui singur sau poti incepe cu investitii sigure si rentabile, alegand un moment optim din punctul de vedere al bugetului personal si general al comunitatii in care traiesti. Si de data aceasta exista reguli care, desi ar putea genera o demotivare, sunt utile si merita respectate. Atfel, nu investi niciodata tot capitalul pe care ai reusit sa-l economisesti, alege solutii de creditare pe termene mai scurte si, daca poti alege,  opteaza pentru dobanzi fixe, mai ales pentru creditele luate pe termen lung. Este la fel de util de stiut ca investitiile cu randamente mici sunt mai sigure si mai profitabile decat cele care promit beneficii mari, rapid. 

O investitie poate fi un succes (chiar si atunci cand este vorba despre achizitia unei locuinte sau a unor bunuri de folosinta indelungata) atata vreme cat vei lua in calcul raportul dintre gradul de indatorare personala si stabilitatea veniturilor.

O buna cunoastere a modului de gestionare al finantelor personale iti ofera discernamant si viziune si iti permite sa faci alegeri corecte si eficiente pe termen lung. 

 Sursa foto: Shutterstock.com



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: educatie financiarabugetul personaldepozit sau cont de economii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]