Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Elaborarea bugetului afacerii

67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca nu ai facut inca acest lucru la finalul anului este recomandat sa-l faci acum.

Elaborarea bugetului afacerii este un proces complex, depinde insa si de dimensiunea afacerii, ce pleaca de la scopurile si obiectivele propuse a se realiza.

De asemenea, se va tine seama de existenta unor factori restrictivi esentiali (de exemplu, numarul de clienti potentiali este limitat, capitalul disponibil sau nivelul creditelor este limitat etc.).

Prima etapa in ciclul bugetar este pregatirea bugetului, in care se stabilesc sarcinile si resursele. In functie de dimensiunile firmei, pregatirea poate implica una sau mai multe persoane care vor gestiona bugetul. In caz ca sunt mai multe centre bugetare, acestea trebuie asamblate astfel incat sa se incadreze in bugetul firmei.

Practic, se fac negocieri pana se ajunge la un nivel realizabil al bugetului (adica se respecta restrictiile existente).

Urmeaza etapa implementarii, cand se trece la aplicarea si urmarirea lui, realizand etapele prezentate la utilizarea bugetului.

Bugetele se constituie, in cele mai multe cazuri, prin doua metode:

- bugetarea incrementala, adica prin varierea marimi lor cu pasi mici, plecandu-se de la bugetele anterioare, carora li se aplica o marja pentru inflatie sau reduceri ale costurilor. Aceasta metoda are avantajul ca este simpla si, ca urmare, cu costuri reduse de elaborare. Ca dezavantaj principal putem aminti preluarea unor erori anterioare;

- bugetarea cu baza zero, care nu tine seama de anii anteriori, ci pleaca de la cerintele perioadei urmatoare. Astfel, impune luarea in considerare a obiectivelor si prioritatilor pornind de la zero.

Din punctul de vedere al utilizarii lor fata de modificarea unor parametri exteriori, bugetele pot fi:
- fixe – care raman neschimbate indiferent de volumul de activitati desfasurate;
- flexibile – care se adapteaza variatiilor volumului de activitate.

Bugetul firmei are o structura care poate fi foarte complicata la firmele mari (bugetul de servicii, bugetul cu cheltuielile legate de servicii, bugetul de productie, bugetul cheltuielilor de productie etc.) si simpla, pana la utilizarea unui singur buget, la firmele mici.

Pe baza bugetelor mai sus amintite, se elaboreaza trei bugete centralizatoare cores punzatoare celor trei situatii contabile:
- bugetul de numerar;
- bugetul de profit si pierderi (bugetul de venituri si cheltuieli);
- bugetul contabil previzionat.



Tags: bugetelaborarea bugetuluiafaceriafacere

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]