Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Estimarile CE privind cresterea economica, actualizate in scadere

de Idei de afaceri 10 Feb. 2022 819
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Europeana (CE) si-a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica pentru anul curent.

Previziunile economice de iarna estimeaza ca, in urma unei expansiuni semnificative de 5,3% in 2021, economia UE va creste cu 4,0% in 2022 si cu 2,8% in 2023. De asemenea, in zona euro se anticipeaza o crestere cu 4,0% in 2022, cu un ritm mai moderat, de 2,7%, in 2023.
 
Comparativ, in toamna anului trecut, Comisia Europeana prognoza ca, atat zona euro, cat si UE pe ansamblu, vor inregistra in 2022 o crestere economica de 4,3%.
 
Potrivit Executivului comunitar, dupa relansarea robusta a activitatii economice, care a inceput in primavara anului trecut si a continuat cu aceeasi intensitate pana la inceputul toamnei, se estimeaza ca ritmul de crestere in UE a incetinit la 0,4% in ultimul trimestru al anului 2021, de la 2,2% in trimestrul anterior. Desi in previziunile economice din toamna anului 2021 se preconiza deja o incetinire a cresterii economice, dupa ce economia UE a eliminat decalajul fata de nivelul anterior pandemiei in trimestrul al treilea din 2021, aceasta a fost mai accentuata decat se preconizase, dat fiind ca s-au intensificat provocarile: in special, cresterea brusca a infectiilor cu COVID-19, preturile ridicate la energie si perturbarile in aprovizionare.
 
"In aceasta iarna, numeroase provocari si-au pus amprenta pe economia Europei: raspandirea rapida a Omicron, o noua crestere a inflatiei ca urmare a maririi preturilor la energie si perturbarile persistente ale lantului de aprovizionare. Avand in vedere ca aceste provocari vor disparea treptat, se estimeaza ca ritmul de crestere economica se va accelera din nou in aceasta primavara. Presiunile asupra preturilor vor ramane probabil puternice pana in vara, dupa care se estimeaza ca inflatia va scadea pe masura ce cresterea preturilor la energie se va tempera, iar blocajele in aprovizionare se vor diminua. Cu toate acestea, incertitudinea si riscurile raman ridicate", a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.
 
Cresterea continua sa fie modelata de pandemie, multe tari din UE fiind sub tensiune din cauza unei presiuni sporite asupra sistemelor de sanatate si a lipsei de personal in urma imbolnavirilor, a carantinei preventive sau a sarcinilor de ingrijire. Blocajele logistice si de aprovizionare, inclusiv deficitele de semiconductori si de anumite metale, vor continua sa afecteze productia, cel putin pe parcursul primei jumatati a anului. Nu in ultimul rand, se preconizeaza ca preturile energiei vor ramane ridicate pentru o perioada mai lunga decat se anticipase in previziunile de toamna, cu un efect mai indelungat asupra economiei si presiuni inflationiste mai mari.
 
De asemenea, previziunile privind inflatia au fost revizuite considerabil in sens ascendent in comparatie cu previziunile din toamna.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: comisia europeanaestimari cecrestere economica

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Crestere economica: INS a redus estimarea din trimestrul II

de Bianca Tila
12 Oct 2022
In trimestrul II al anului in curs, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 5,1% pe serie bruta in comparatie cu acelasi trimestru din 2021....

Vesti bune de la BCE! Europa, in grafic pentru crestere economica

de Florin Amariei
26 Aug 2021
Banca Centrala Europeana aduce o doza de optimism binevenita, dupa ce economistul-sef a prevazut o crestere economica "solida". Campania avansata...

UE a revenit pe crestere economica

de Florin Amariei
30 Iul 2021
Uniunea Europeana (UE) a revenit pe crestere economica, in urma cresterii ratei vaccinarii si ridicarii restrictiilor de miscare. La nivelul...

Romania, cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul IV din 2020

de Florin Amariei
09 Mar 2021
Datele publicate de Eurostat arata ca Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul IV din 2020, avansul fiind de 4,8%. In...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]