de Florin Amariei
14 Iun. 2019
2127
Banca Nationala a Romaniei arata ca tara noastra a cunoscut scadere importanta a exporturilor la inceput de 2019.
Circa 5 miliarde de euro reprezinta deficitul balantei bunurilor, comunicat joi de Banca Nationala. Aceasta balanta a bunurilor reflecta valoarea tuturor bunurilor mobile care fac obiectul schimburilor dintre rezidenti si nerezidenti, indiferent daca bunurile trec sau nu frontiera tarii (de pilda achizitia de terenuri in Romania de catre straini).
Dispunerea tranzactiilor internationale intr-un cont al balantei de plati presupune ca fiecare tranzactie sa fie inregistrata fie ca venit fie drept cheltuiala. Ca venit se inregistreaza primirea de plati din strainatate. Pe post de cheltuiala se inregistreaza efectuarea de plati in strainatate. Asta foarte grosier explicat.
Guvernatorul BNR a explicat in tot mai desele sale iesiri publice ca deficitele mari ale Romaniei vor trebui la un moment dat corectate, iar corectia poate fi ori una dura ori una lina.
O corectie lina s-ar face prin intermediul reformelor structurale, absolut necesare. Daca aceste reforme nu se fac, corectia va fi facuta de catre piata: fie prin inflatie fie prin curs (devalorizarea leului). „Prefesorul Costin Murgescu spunea in anii ’80, cand se mintea cu productia si cu mai multe: Intr-un singur loc nu poti sa minti: la balanta de plati”, spunea Isarescu in cadrul unei conferinte.
”Nu vrem sa combatem inflatia agravand deficitul de cont curent si afectand competitivitatea. Daca majoram prea mult dobanda, o sa avem intrari de capitaluri, acestea tinzand sa aprecieze cursul. Spre deosebire de Ungaria, Polonia, Cehia, noi suntem o tara cu deficit de cont curent. In UE nu sunt multe tari cu deficit de cont curent de 4%. Aproape toate tarile au surplus de cont curent. Daca nu ma insel, Ungaria are si surplusuri comerciale. Ce ar insemna asta? Dupa ce ca ai deficit in balanta produselor alimentare, se apreciaza cursul, vei stimula importurile de produse alimentare din Ungaria, Polonia, si sa-i omori pe astia din Romania care sunt in concurenta cu ei? Aici trebuie foarte mare atentie”, explica Guvernatorul.
"BNR se ocupa de statistica balantei de plati, care e o statistica dificila, De cativa ani o facem nu pe baza de date bancare, adica cerem bancilor date despre platile si incasarile externe, ci o facem pe baza de survey-uri. Trimitem oameni care se duc la radacina platilor si incasarilor externe, adica la intreprinderi. Este o activitate extrem de laborioasa. Ori in balanta de plati a Romaniei o sa vedeti cifrele, o buna parte din balansarea deficitului comercial al Romaniei vine de la remiterile romanilor din strainatate", a declarat Mugur Isarescu.
Intrucat orice import trebuie achitat si orice export trebuie platit, diferenta de bani trebuie acoperita. Daca esti o tara ca Germania, care are excedent de cont curent (exporta mult mai mult decat importa), banii in plus ii pui eventual la rezerva valutara ori iti faci un buffer fiscal. Daca esti Romania, diferenta trebuie sa o achiti intrucat soldul contului balantei de plati trebuie intotdeauna sa fie nul. Prin urmare, doar la bunuri, avem de pus 5 miliarde de euro jos. Asta inseamna sa cumperi euro din piata, adica sa influentezi miscarea leului in fata euro.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: exporturileminusromaniaeuro