Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fitch: Ratingul de tara al Romaniei depinde de doua lucruri

de Florin Amariei 26 Aug. 2020 1248
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia Fitch arata ca ratingul de tara al Romaniei depinde de doua lucruri importante: cresterea pensiilor si stabilitatea pe plan politic.

Agentia subliniaza, insa, ca o majorare semnificativa a pensiilor ramane un risc la adresa prognozelor fiscale de baza.
 
Potrivit sursei citate, atat majorarea pensiilor cat si stabilitatea politica sunt importante pentru ratingul de tara al Romaniei. Un element sensibil pentru rating ar fi o deteriorare semnificativa a sustenabilitatii datoriei pe termen mediu, de exemplu de pe urma unui esec in a compensa sau a amana majorarea pensiilor in actualul context de cheltuieli si/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu dupa socul provocat de pandemie.
 
"Cu cat va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atat va fi mai mare provocarea de a introduce masuri de compensare care ar evita declansarea acestui element sensibil pentru rating", avertizeaza Fitch. Potrivit agentiei de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar creste in mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB incepand cu 2021, in timp ce majorarea cu 40% ar creste cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale. De asemenea, Fitch este de parere ca flexibilitatea bugetara este limitata si ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, insa masuri compensatorii, precum cresterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare si risca sa afecteze revenirea economiei. Pe de alta parte, Fitch considera ca fondurile disponibile Romaniei in cadrul programului UE de revenire este posibil sa fie consistente si ar trebui sa ofere un sprijin pe termen mediu pentru finantele publice.
 
"Modul in care autoritatile vor raspunde la deteriorarea fiscala va influenta si decizia Fitch in ceea ce priveste perspectiva negativa asociata ratingului suveran "BBB minus" acordat Romaniei. Cadrul fiscal din Romania este printre cele mai slabe din UE, iar progresele in ancorarea tintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate. Exista spatiu pentru imbunatatire, in special avand in vedere perspectivele unui sprijin substantial din partea fondului UE, insa perspectivele politice incerte creeaza riscuri negative", sustine Fitch.
 
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat marti seara ca, daca se pierde increderea investitorilor straini, Romania nu prea mai are de unde sa se imprumute. 
 
"Aici cu ratingurile, da, urmeaza, si in septembrie mai avem evaluari. Noi am reusit, stiti foarte bine, acum doua luni de zile sa mentinem ratingul Romaniei, chiar inainte de a avea o decizie clara asupra pensiilor si am convins ca nu vom lua o decizie care sa destabilizeze. Dar discutam cu ei. Am discutat si in aceasta saptamana, cu doua dintre agentiile de rating. Vom discuta saptamana viitoare cu a treia. Discutam intotdeauna, suntem foarte transparenti, le spunem exact care sunt scenariile pe care lucram si le prezint si scenariile daca guvernul pica. Toate scenariile sunt prezentate pentru ca nu vreau sa existe surprize".


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: fitchrating de taracrestere pensiistabilitate politica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]