Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FMI, avertisment pentru bancile centrale

de Florin Amariei 12 Oct. 2021 819
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fondul Monetar International (FMI) a publicat un avertisment pentru bancile centrale. Iata-l!

Cu ocazia publicarii noului raport World Economic Outlook, economistul sef al FMI, Gita Gopinath a spus ca, datorita soliditatii revenirii economice, este prea devreme sa vorbim despre stagflatie chiar daca unele probleme de aprovizionare au stimulat inflatia.
 
"Am stiut intotdeauna ca la o revenire dintr-o grava contractie vor exista probleme legate de decalajul dintre oferta si cerere. Speranta noastra era ca situatia se va echilibra pana la acest moment al anului...Dar am fost loviti de socuri suplimentare, inclusiv unele socuri provocate de fenomenele meteo, iar asta face ca dezechilibrele sa persiste o perioada mai indelungata", a spus Gita Gopinath.
 
Scenariul de baza al FMI este ca inflatia va creste semnificativ pana la finele anului, dupa care se va modera la mijlocul lui 2022 iar ulterior va reveni la nivelul la care era inaintea pandemiei. Insa raportul WEO publicat marti atrage atentia ca "riscurile inflationiste sunt orientate in sus" si sfatuieste bancile centrale sa actioneze daca presiunile preturilor dau semne ca vor persista.
 
Potrivit Fondului, bancile centrale pot, in general, sa ignore preturile mai mari generate de socul preturilor la energie sau dificultatile temporare in aducerea produselor pe piata. Dar ar trebui sa actioneze daca exista semnale ca firmele, gospodariile sau muncitori incep sa se astepte ca inflatia sa persiste.
 
"Ceea ce trebuie sa urmareasca bancile centrale sunt efectele secundare. Atunci cand aceste cresteri ale preturilor la energie se repercuteaza asupra salariilor si apoi asupra preturilor de baza. Acesta este domeniul unde trebuie sa fii foarte, foarte vigilent", a spus economistul sef al FMI.
 
Referindu-se la integritatea prognozelor elaborate de FMI, dupa scandalul manipularii datelor cuprinse in raportul Doing Business al Bancii Mondiale, Gita Gopinath a subliniat ca problemele de la Banca Mondiala nu au nimic de a face cu FMI. "Avem un proces incredibil de robust si de scrupulos pentru analiza datelor si prognozelor noastre, in cadrul caruia exista numerosi economisti din mai multe departamente care analizeaza datele si ofera comentarii detaliate", a spus Gopinath.
 
Fondul Monetar International (FMI) si-a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei romanesti, care ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 7%, fata de o crestere de 6% cat estima in primavara.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: fmiavertismentfmi banci centrale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Avertisment oficial UE: Veti pierde toti banii daca investiti in criptomonede

de Idei de afaceri
18 Mar 2022
Uniunea Europeana (UE) a lansat un avertisment oficial pentru toti cetatenii blocului comunitar care vor sa investeasca in criptomonede sau alte...

FMI: Intrarea Rusiei in default nu va mai declansa nicio criza mondiala

de Idei de afaceri
14 Mar 2022
Fondul Monetar International (FMI) sustine ca Rusia nu mai are importanta de altadata in circuitul economic global si intrarea in default nu mai...

Primul avertisment oficial cu privire la bula din imobiliare

de Idei de afaceri
17 Nov 2021
BCE emite primul avertisment oficial cu privire la bula din imobiliare. Piata imobiliara din zona euro se incinge, sporind sansele unei corectii...

BCE revine asupra prognozei inflatiei si emite un avertisment voalat

de Florin Amariei
15 Nov 2021
Banca Centrala Europeana (BCE) revine cu noi declaratii asupra prognozei inflatiei si emite un avertisment voalat prin vocea presedintelui Christine...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]