Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hidroelectrica va acoperi facturile la energie electrica

de Florin Amariei 16 Sep. 2021 1228
3.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a confirmat ca facturile la energie electrica aferente urmatoarelor luni vor fi acoperite de Hidroelectrica. Preturile vor creste, insa nu vor fi atat de tare resimtite de utilizatorii finali.

"Efortul bugetar in anul acesta este acoperit integral numai din dividendul suplimentar al Hidroelectricii, care este de 800 milioane de lei. A fost un dividend suplimentar pentru ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt cele doua companii care nu platesc certificate de CO2, au costuri de productie mai mici, dar vand la pretul pietei, care este dat de cel mai mare pret din piata. Cel mai mare pret din piata este la energia produsa pe baza de carbune, pentru ca acolo se mai adauga inca 60 de euro, luna trecuta au fost 55, costul certificatelor de CO2. Bani exista. La gaze avem sursa de finantare si din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea pretului la gaze naturale, unde peste 85 de lei (pe MWh n.r.) se impoziteaza venitul obtinut cu 80%. Oricum, si de acolo practic s-au dublat incasarile la bugetul de stat din impozitul pe venitul suplimentar", a explicat Virgil Popescu.
 
Ministrul a subliniat ca nu se pune problema sa nu existe bani, deoarece se aduna bani la buget, dar acestia "trebuie sa ajunga la romani, sa compenseze cresterea de preturi".
 
"Eu am spus ca este normal sa lasam piata libera, pretul sa fie stabilit liber. Este o situatie conjuncturala de piata in momentul de fata. Nu cred ca va fi pentru foarte multa vreme la gaze naturale acest lucru. Se aduna bani la buget, dar acestia nu trebuie lasati la buget. Acestia trebuie sa se intoarca ori intr-un fond,...dar sa ajunga la romani, sa compenseze cresterea aceasta de preturi. Si acelasi lucru vrem sa-l facem si pentru IMM-uri", a spus Virgil Popescu.
 
Acesta a prezentat miercuri, in sedinta de Guvern, in prima lectura, un proiect de Ordonanta cu o schema de compensare pentru facturile la energie electrica si la gaze naturale pentru consumatorii casnici.
 
"Pentru factura de gaze lucrurile sunt mai simple. Vorbim de o compensare procentuala, in procent fix de 25% din factura la gaze pentru clientii care au un consum intre 100 si 1.200 de mc pe an. Intre 100 si 300 mc vorbim de o garsoniera, intre 300 si 600 vorbim de un apartament cu doua camere, intre 600 si 900 de un apartament cu trei camere, intre 900 si 1.100 de un apartament sau o casa pana in 100 mp, si intre 1.100 si 1.200 de o locuinta pana in 120 mp. Practic vorbim de venituri medii. Noi am incercat sa gasim o forma foarte simpla de punere in aplicare a acestei compensari, in asa fel incat oamenii sa nu fie pusi pe drumuri sa-si ia adeverinte de venituri, sa demonstreze ca au un venit mediu. Am pus o egalitate intre venit mediu si consum mediu. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, vorbim de o compensare pe totalul perioadei de iarna de 404 lei", a explicat Popescu.
 
El a adaugat ca, din datele detinute, din total consum pe iarna, 13,6% se consuma in noiembrie, 18,2% in decembrie, 19% in ianuarie, 16% in februarie si 12,7% in martie, consumul din iarna reprezentand 65% din consumul anual de gaze.
 
La energie electrica, a mentionat Virgil Popescu, este un alt model de compensare, fiind luat in calcul cel mai mic pret de referinta din piata, de 64 bani pe KWh, si pretul mediu ponderat din piata de energie electrica, de 82 lei/MWh, diferenta de 18 bani urmand sa fie compensata de stat pentru cei cu consum intre 30 KWh si 200 KWh.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: virgil popescuhidroelectricafacturi curent

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]