Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Impactul Brexit asupra mediului de afaceri - o analiza scurta
O institutie compara impactul economic al optiunii de tipul acordului cu Canada cu cea a ramanerii in UE
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Propriul meu plan de afaceri
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Elaborata de Institutul National de Cercetari Economice si Sociale (NIESR), o institutie independenta, analiza demonstreaza ca acordul de retragere al premierului este mai putin daunator economic decat o retragere brusca din UE fara vreun acord, dar venitul national ar fi afectat din cauza unui comert, a unor investitii straine, a unei productivitati si a unei migratii mai scazute.
Chiar daca acordul dnei May va fi ratificat de parlamentul Regatului Unit, potrivit studiului NIESR, e putin probabil ca "dividentele" unui acord Brexit, promise de ministrul de finante Philip Hammond, sa aiba vreun efect, si asta, din cauza unei atat de mari nesigurante legate de viitoarele relatii comerciale dintre Regatul Unit si UE.
Studiul NIESR va fi lansat luni de catre campania People's Vote (Votul Poporului), care -la finantat si care pledeaza pentru un nou referendum pe tema Brexit-ului.
Constatarile legate de impactul economic al iesirii Regatului Unit din UE concorda cu cele dintr-un studiu anterior al NIESR, efectuat inaintea referendumului din 2016, care nu a avut finantatori externi, cu o analiza a Fondului Monetar International (FMI) si cu un studiu al guvernului dezvaluit in presa in luna ianuarie a acestui an.
Noul studiu al NIESR a fost publicat rapid pentru a putea fi comparat cu estimarile oficiale din acordul dnei May pe tema Brexit-ului, care vor fi publicate in cursul acestei saptamani.
Guvernul a promis sa publice o estimare economica a impactului pe termen lung al acordului sau comparativ cu lipsa unui acord sau cu ramanerea in UE. Bank of England (Banca Angliei, banca nationala a Marii Britanii, n. red.) va da publicitatii o prognoza separata pe tema impactului imediat asupra economiei. Cum, in declaratia politica a celor doua parti, detaliile exacte legate de relatiile viitoare ale Marii Britanii cu UE sunt vagi, NIESR a examinat doua scenarii: Marea Britanie iesind printr-un acord de liber schimb cu UE asemanator celui al Canadei dupa ce va fi fost solutionata problema frontierei irlandeze si alternativa vizand o asa-zisa "plasa de siguranta" (backstop) care ar face ca Regatul Unit sa ramana in uniunea vamala a blocului.
Potrivit celor de la NIESR, optiunea "in stil canadian" ar avea rezultate economice mai slabe, si asta, din cauza ca vor exista mai multe bariere in comertul cu UE comparativ cu cele existente in eventualitatea asa-zisei "panze" irlandeze sau in actuala situatie, iar problemele nu se vor rezolva prin semnarea unor acorduri similare cu alte tari.
In eventualitatea unui scenariu in stil canadian, impactul economic s-ar ridica la 4% din venitul national, iar pana in 2030. costurile s-ar putea ridica anual la £1.090 de persoana. Cele mai multe probleme se vor ivi in anii ce vor veni imediat dupa depasirea tranzitiei.
Daca acordul comercial nu va putea fi convenit, iar Regatul Unit ar ramane in uniunea vamala a UE, impactul se va ridica la 2,8% din PIB, asta reprezentand cate £700 anual de persoana pana in 2030.
In toate aceste scenarii, se estimeaza ca economia britanica va fi in ascensiune. Impactul este calculat comparativ cu eventualitatea ramanerii Regatului Unit in UE, iar economia va intra intr-o ascensiune modesta atunci cand nesiguranta provocata de Brexit va fi luat sfarsit.
Potrivit studiului celor de la NIESR, prejudiciile economice se datoreaza mai ales faptului ca dna May nu a reusit sa faca in asa fel, incat acordul sau sa includa si serviciile, care acopera 80% din economia Regatului Unit, ceea ce "face ca vanzarea lor din Regatul Unit sa fie mai putin atractiva".
NIESR estimeaza ca veniturile guvernului vor scadea la un nivel situat intre 1,5% si 2%, chiar si dupa ce contributiile tarii la bugetul UE vor lua sfarsit. S-ar putea totodata ca ratele dobanzilor sa fie reduse daca, dupa Brexit, cererea va fi afectata, dar cu timpul, ele vor fi mai mari decat in cazul in care Regatul Unit ar fi ramas in UE.
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Articole conexe
INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu 8,1%
de Bianca TilaAfaceri romanesti de succes. 5 to go afiseaza o crestere de 55% fata de anul trecut
de Bianca TilaCifra de afaceri din industrie a crescut in T1 2023
de Bianca TilaTeam First Software inregistreaza afaceri in crestere
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit