Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inceputuri in business. Finantare pentru startup

de Idei de afaceri 28 Mai. 2024 326
Inceputuri in business. Finantare pentru startup
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Unii antreprenori irosesc timpul vorbind despre cum functioneaza produsul sau serviciul lor, spune William C. De Temple, fondator al grupului de investitii Maximixe Angel Investments Orlando Inc. "Oamenii cumpara SOLUTII pentru PROBLEMELE LOR", spune acesta.

Nu reusesti sa-i explici investitorului caror probleme se adreseaza afacerea ta

 
"Nu-mi explica detaliat cum actioneaza un fertilizator. Spune-mi cum va contribui acesta la "sanatatea" peluzei mele". "Daca nu intelegi sau nu poti explica natura problemelor pe care le rezolvi si de ce ar trebui sa dea clientii bani pe produsul tau, atunci nu vom investi in companie", spune Kyle Harris, director al grupului de angel investors Liquidity Works din New York. 
 
Harris prezinta trei intrebari la care ar trebui sa raspunzi, cand vii cu planul afacerii tale: Cine sunt cei mai buni clienti ai tai? Cati bani vor castiga ei, prin achizitionarea produsului tau (vor face economie?) Cati bani vei obtine tu din vanzarea acestui produs?
 

Furnizezi prea multe statistici

 
Antreprenorii folosesc des statistici pentru a-si prezenta afacerea. In timp ce unele cifre - precum vanzarile si profiturile - sunt importante in vederea stabilirii parcursului afacerii, altele sunt inutile, spune Silva. 
 
Abandoneaza expunerea "pas cu pas" a cifrelor afacerii tale. "Fii succint. Pastreaza detaliile cuprinzatoare pentru mai tarziu". Pentru a atrage interesul investitorului, prezinta-ti afacerea ca pe o poveste. "Daca vinzi un produs destinat orbilor, nu le vorbi despre dificultatile generate de handicapul lor. In schimb, spune-le ceva de genul "Imaginati-va cum ar fi ca o persoana draga dumneavoastra sa orbeasca maine...", ne sfatuieste investitorul Paul Silva.
 

Estimarile referitoare la vanzari sunt exagerate

 
Estimarile initiale privind vanzarile nu-i impresioneaza pe investitori sau ii impresioneaza in foarte mica masura. Acestea trebuie sustinute de un istoric actual al vanzarilor, spune De Temple. Pe masura ce afacerea avanseaza, veniturile variaza, preturile si pietele fluctueaza si estimarile initiale devin "apa de ploaie".
 
Pentru a oferi ceva in schimbul unor prognoze financiare pe termen lung, vorbeste-le investitorilor despre beneficiile oferite clientilor. Alteori, esti prea "atasat" de planul tau de afaceri. 
 
Unii investitori "vad rosu in fata ochilor", atunci cand antreprenorii nu sunt dispusi sa negocieze asupra planului de afaceri, sa gandeasca dincolo de acesta. Sa spunem ca produci un instrument de masura a electricitatii si, potrivit planului de business, vrei sa-l vinzi clientilor la un pret fix.
 
Acestia vor insa sa-l inchirieze la un pret mai mic. Tu le spui ca nu exista aceasta posibilitate. Investitorii nu vor fi foarte incantati.
 
Solutia? Fii deschis la noi oportunitati. Daca apar noi modalitati de impachetare sau vanzare a produsului/serviciului tau, nu ezita sa faci bani. Flexibilitatea este un element foarte important in afaceri. Care este scopul tau? Sa transformi produsul intr-unul dorit de toata lumea, care sa elimine concurenta.
 
De asemenea, tinzi sa te angajezi in discutii despre actionariat. Este normal sa le explici investitorilor cum sta treaba cu participatiile in compania ta, dar nu purta aceasta discutie la pitch-ul initial, spune Silva. "Seamana cu un abtibild lipit pe o masina". "Daca pretul este prea mare, nici macar nu vorbesti cu vanzatorul. Pur si simplu mergi mai departe". 
 
Daca un investitor intreaba cum sta treaba cu participatiile in companie, raspunde-i simplu: "suntem flexibili". Scopul pitch-ului este edificarea unei relatii de business cu investitorul. Acesta trebuie sa se "indragosteasca" de ideea ta de afaceri.
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: finantareantreprenorstartupafacereinceput in afacere

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Afacere cu raci. Contabilitatea si fluxul de numerar

de Idei de afaceri
29 Mai 2024
Contabilitatea este ca o oglinda a activitatii dumneavoastra si exprima balanta de pornire a afacerii si situatiile proiectate de venituri pe primele...

UE pregateste noi obligatiuni pentru finantarea cu apararea si energia

de Florin Amariei
09 Mar 2022
Uniunea Europeana (UE) se pregateste de lansarea unor noi obligatiuni. Sumele obtinute vor fi folosite pentru a garanta finantarea cu apararea...

Europa, generator de startup-uri

de Florin Amariei
10 Mai 2021
Europa a devenit un generator de startup-uri, iar acestea atrag investitii si unele dintre ele chiar se transforma in unicorni. Principalii lideri...

Credit vs leasing - ce tip de finantare este mai avantajos?

de Idei de afaceri
24 Mar 2021
Ai nevoie sa achizitionezi noi autoturisme pentru afacerea ta, insa nu dispui de toti banii necesari pentru investitie? Ai de ales intre finantarea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]